M väcker misstroende mot Strandhäll: "Vi kan inte ha statsråd som far med osanning"

Publicerad 16 maj 2019 kl 15.03

Inrikes. Moderaterna väljer nu att väcka misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna har formellt valt att väcka misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Bakgrunden är att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Sverige kan inte ha ett statsråd som far med osanning och missbrukar sin position, säger Ulf Kristersson på Facebook.

Det var den 27 april förra året som Strandhäll avsatte Ann-Marie Begler. Men skälen var redan då mycket oklara, enligt Moderaterna.

Så här förklarar partiet därför beslutet att väcka misstroende mot ministern:

"Först påstod det ansvariga statsrådet Annika Strandhäll att det fanns samsyn mellan regeringen och Begler, något som förnekas av Ann-Marie Begler. Därefter påstod Annika Strandhäll att Ann-Marie Begler varnats under samtal som skulle ha pågått under hela 2017. Det här har inte ens regeringen lyft med Försäkringskassans styrelseordförande. Och när Socialdepartementet fick veta att protokoll hade lämnats ut till journalister varnades Försäkringskassan för 'allvarliga konsekvenser'. I två brev till beskriver nu den tidigare generaldirektören, den tidigare rättschefen och den tidigare internrevisorn vid Försäkringskassan med betydande precision varför Annika Strandhälls svar i KU:s utfrågningar inte kan vara korrekta."

– Det som har kommit fram är naturligtvis utomordentligt allvarligt. Allt talar för att Annika Strandhäll har avsatt en generaldirektör av politiska skäl. Det är ett agerande som undergräver integriteten och oberoendet hos våra myndigheter. Därefter har hon inte hållit sig till sanningen när det ska förklaras. Det är sådant som sker i länder som Sverige på goda grunder brukar kritisera, fortsätter Kristersson.

– Moderaternas förtroende för statsrådet Annika Strandhäll är förbrukat. Vi har nu agerat i enlighet med reglerna om misstroendeförklaring och yrkat på att riksdagen ska förklara att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende.

Vänsterpartiet meddelar dock att man inte stödjer misstroendeförklaringen, varför Annika Stramdhäll troligen sitter kvar. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att det inte framkommit något nytt. Redan när Begler avsattes ska hans parti ha påpekat att det var av politiska skäl.

– Hon har utfört regeringens politik som varit väldigt hård i nyporna mot personer som behövt sjukersättning och sjukpenning. Det blev en belastning och sen lät regeringen Begler gå i stället för att lägga om politiken, säger Sjöstedt till SVT.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0