Macron alltmer avskydd på tronen.

Macron viker sig för folket – slopar höjda skatter

Publicerad 4 december 2018 kl 16.09

Utrikes. Frankrikes president Emmanuel Macron viker nu sig och de planerade skattehöjningarna på bränsle stoppas, rapporterar Reuters. Dock varnas folket för tuffare tider.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet att slopa höjda bensinskatter kommer efter veckolånga och alltmer våldsamma protester från det franska folket.

Enligt Reuters blir detta den "första stora u-svängen" som den tidigare finanshöjdaren och vänsterliberala presidenten gör sedan han valdes.

Landets premiärminister Edouard Philippe motiverar beslutet med att den som inte hörsammar folkets ilska hade varit "döv eller blind".

Han menar att han egentligen delar folkets uppfattning att skatter ska vara lägre. Enligt regeringen är det dock nödvändigt att höja dem, men eftersom motståndet blivit så extremt tvingas man backa.

– Ingen skatt är värd att äventyra nationens enhet för, säger Edouard Philippe till Reuters.

Skattehöjningarna, som skulle införas i januari, kommer dock bara, som det ur ser ut, att skjutas på framtiden – i minst sex månader.

Samtidigt varnar premiärministern folket för att det inte kommer kunna förvänta sig någon bättre välfärd eller lägre skatter framöver.

Han förklarar att om skatteintäkterna sjunker så måste även utgifterna sjuka, annars kommer den skuld som läggs på framtidens generationer växa. Och dessa skulder är redan för stora, säger han.

Den senaste tiden har väljarstödet för Emmanuel Macron sjunkit drastiskt till så lågt som 26 procent. Macron hyllades som en nytänkande räddare av Frankrike av media i samband med presidentvalet 2017. Resultatet har blivit det motsatta.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus