Macron alltmer avskydd på tronen.

Macron viker sig för folket – slopar höjda skatter

Publicerad 4 december 2018 kl 16.09

Utrikes. Frankrikes president Emmanuel Macron viker nu sig och de planerade skattehöjningarna på bränsle stoppas, rapporterar Reuters. Dock varnas folket för tuffare tider.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet att slopa höjda bensinskatter kommer efter veckolånga och alltmer våldsamma protester från det franska folket.

Enligt Reuters blir detta den "första stora u-svängen" som den tidigare finanshöjdaren och vänsterliberala presidenten gör sedan han valdes.

Landets premiärminister Edouard Philippe motiverar beslutet med att den som inte hörsammar folkets ilska hade varit "döv eller blind".

Han menar att han egentligen delar folkets uppfattning att skatter ska vara lägre. Enligt regeringen är det dock nödvändigt att höja dem, men eftersom motståndet blivit så extremt tvingas man backa.

– Ingen skatt är värd att äventyra nationens enhet för, säger Edouard Philippe till Reuters.

Skattehöjningarna, som skulle införas i januari, kommer dock bara, som det ur ser ut, att skjutas på framtiden – i minst sex månader.

Samtidigt varnar premiärministern folket för att det inte kommer kunna förvänta sig någon bättre välfärd eller lägre skatter framöver.

Han förklarar att om skatteintäkterna sjunker så måste även utgifterna sjuka, annars kommer den skuld som läggs på framtidens generationer växa. Och dessa skulder är redan för stora, säger han.

Den senaste tiden har väljarstödet för Emmanuel Macron sjunkit drastiskt till så lågt som 26 procent. Macron hyllades som en nytänkande räddare av Frankrike av media i samband med presidentvalet 2017. Resultatet har blivit det motsatta.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus