Majoritet utgår från att svensk media ljuger om invandringen

Publicerad 29 maj 2017 kl 05.26

Media. Mer än hälften av svenskarna anser att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. Samtidigt är folk som röstar vänster mer benägna att lita på journalisterna, enligt en ny bok från Institutet för Mediestudier.

Gilla artikeln på Facebook

I Mediestudiers nya bok "Misstron mot medier", som presenteras på ett seminarium idag, redovisas resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.

Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat uppger 54 procent av de svarande att de helt eller delvis instämmer i påståendet att "svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring". Samtidigt är det bara 27 procent som anser påståendet vara helt eller delvis felaktigt.

Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer.

Truedson, som själv är vänsterjournalist, ger uttryck för ett visst mått av självkritik. Han konstaterar att det nu är "dags att på allvar diskutera" huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvens­neutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.

"Kanske tilläts på sina håll något som kanske sågs som en humanistisk grundideologi trumfa konsekvensneutraliteten", skriver han.

Han frågar sig även om det kan vara så att medier möjligen "överutnyttjat" de så kallade pressetiska reglernas tionde punkt, som går ut på att man inte ska framhäva "berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande".

"En sak är säker: även om tanken på överdriven återhållsamhet skulle sakna grund, är detta en pedagogisk nyckelfråga för branschen om vi vill återfå förtroende från dem som idag inte tror att vi rapporterar ärligt om invandringens för- och nackdelar", skriver Lars Truedson i DN.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Media

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus