Majoritet utgår från att svensk media ljuger om invandringen

Publicerad 29 maj 2017 kl 05.26

Media. Mer än hälften av svenskarna anser att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. Samtidigt är folk som röstar vänster mer benägna att lita på journalisterna, enligt en ny bok från Institutet för Mediestudier.

Gilla artikeln på Facebook

I Mediestudiers nya bok "Misstron mot medier", som presenteras på ett seminarium idag, redovisas resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.

Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat uppger 54 procent av de svarande att de helt eller delvis instämmer i påståendet att "svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring". Samtidigt är det bara 27 procent som anser påståendet vara helt eller delvis felaktigt.

Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer.

Truedson, som själv är vänsterjournalist, ger uttryck för ett visst mått av självkritik. Han konstaterar att det nu är "dags att på allvar diskutera" huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvens­neutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.

"Kanske tilläts på sina håll något som kanske sågs som en humanistisk grundideologi trumfa konsekvensneutraliteten", skriver han.

Han frågar sig även om det kan vara så att medier möjligen "överutnyttjat" de så kallade pressetiska reglernas tionde punkt, som går ut på att man inte ska framhäva "berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande".

"En sak är säker: även om tanken på överdriven återhållsamhet skulle sakna grund, är detta en pedagogisk nyckelfråga för branschen om vi vill återfå förtroende från dem som idag inte tror att vi rapporterar ärligt om invandringens för- och nackdelar", skriver Lars Truedson i DN.


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Media

Aschberg ny ordförande för Publicistklubben

Beskedet inspirerar till hån på sociala medier.. "Nu väntar vi bara på att juristen Clark Olofsson ska bli ny ordförande i Högsta Domstolen."0 

Virtanen hånas efter journalistbråk

Ordväxlingen på Twitter underhåller många.. "Virtanen ger sig på comeback – slutar i omedelbar katastrof."0 

"Brandmannen i Boden"-Golnaz nominerad till SR-pris

Ljög ihop DN:s rasisthistoria 2014.. Nu kan Golnaz Hashemzadeh prisas av Sveriges Radio för sin fiktion.0 

Sidor

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0