Trygg i Angered
Scen ur Göteborgs stads film "Trygg i Angered".

Göteborgsförorten Angered ska vara trygg att bo i år 2029

Publicerad 11 maj 2017 kl 16.22
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den utsatta Göteborgs­förorten Angered ska vara trygg att bo i om tolv år – år 2029. Det hoppas polisen kunna uppnå, om man får mer resurser för att bekämpa kriminaliteten i förorten. Göteborgs stads satsning "Trygg i Angered" startades för tre år sedan och det finns tecken på att den gett resultat.
– Det är lugnare och tryggare tycker jag, säger Angeredsbon Tahira Anjum till Fria Tider.

Dela artikeln

Idag på morgonen sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i centrala Lövgärdet, en förort som ingår i stadsdels­nämndsområdet Angered i nordöstra Göteborg. I Angered bor nästan var tionde göteborgare, eller 52 000 människor enligt kommunens statistik­databas.

Förra året släppte polisen en rapport över så kallade utsatta områden i Sverige. Av de 53 utsatta områdena klassas femton som särskilt utsatta, fyra av dessa särskilt utsatta områden ligger i Angered. Angered gränsar dessutom till Bergsjön som också är ett särskilt utsatt område i det angränsande stadsdelsnämnds­området Östra Göteborg. På en liten yta i utkanten av Sveriges näst största stad finns alltså fem av Sveriges femton särskilt utsatta områden.

Mer än hälften av de boende i Angered är födda i utlandet och tre fjärdedelar har vad man kallar för utländsk bakgrund enligt den nyare definitionen. Det innebär att de antingen själva är födda utomlands eller att båda deras föräldrar är det. Om man endast ser till arbetsför ålder, det vill säga de som är 25 till 64 år gamla, är hela 72 procent utlands­födda. Näst efter Sverige är Irak, Somalia och Syrien de vanligaste födelse­länderna för Angereds invånare.

Området är ökänt för sin höga arbetslöshet, sociala oro med stenkastning och brinnande bilar, rån, våld, hot, otrygghet, öppen knarkhandel och gäng­uppgörelser. Faktorer som kan knytas till den stora andel invandrare från tredje världen som bor där.

Spårvagnsförare i Göteborg om våldet: "Det har eskalerat något vansinnigt"

För lite drygt tre år sedan lanserade Göteborgs stad satsningen "Trygg i Angered". Projektet syftar till att vända trenden och göra stadsdelen trygg att bo i igen. Angereds­bon Tahira Anjum, som är engagerad i Stödnätet som hjälper kvinnor i förorten, var en av dem som knöts till projektet.

– Det känns mer otryggt nu än när jag flyttade hit på 1990-talet. Jag har inte blivit drabbad själv, men träffat flera som blivit det, sade hon då till Tidningen Nordost.

När Fria Tider pratar med henne idag, tre år senare, är hon omskakad av morgonens brutala mord som utfördes inför ögonen på hundratals barn som höll på att springa Lövgärdesloppet.

– Jag blev chockad idag när jag hörde att det har hänt på morgonen, så jag vet inte vad jag ska säga, säger hon.

– Sådant händer på nätterna och så, men att det händer på dagtid är mer skrämmande.

Anjum tar upp exempel på händelser som skapar otrygghet i förorten. Hon nämner somaliska gäng som ett problem i området, bland annat berättar hon om en händelse för några år sedan.

– Det var en somalisk kille som hade vittnat mot en familj och de sköt honom sedan i benet. De sköt honom i benet för att skrämma honom, säger hon.

Trots det känner hon att utvecklingen i stadsdelen är på väg åt rätt håll och hon känner sig tryggare i förorten idag än hon var tidigare.

– Det är mycket lugnare, i alla fall i Hammarkullen där jag är mer. Det är lugnare och tryggare tycker jag, säger Tahira Anjum.

Färre mopeder
Ulf Merlander är lokalpolis­områdeschef för nordöstra Göteborg där Angered ingår. När "Trygg i Angered" lanserades för tre år sedan hette det att projektet skulle pågå i mellan tre till fem år, men Merlander menar att det kommer ta längre tid än så att få ordning på stadsdelen.

– Perspektivet på detta är att det tar femton år, säger han till Fria Tider.

– Vi hoppas på att det sakta men säkert kommer ge effekt. Vi ser det på vissa saker som till exempel att den öppna narkotika­försäljningen har minskat. För att få ordning på ett område så att det inte längre är särskilt utsatt så kommer det ta femton år tror jag.

Polisområdes­chefen betonar att det är viktigt att först få bukt med den öppna och synliga brottsligheten. Bland annat har polisen satt in resurser för att få stopp på mopedåkande ungdomar i förorten.

– Mopeder används vid narkotikahandel. Man kör och säljer narkotika med hjälp av mopeder, förklarar Merlander.

– Det har inte så stor effekt med trygghets­skapande åtgärder om man inte först rensar upp på gatan, den öppna brottsligheten som narkotika­försäljning och öppna våldsbrott.

I förorterna jobbar polisen med ett trestegs­program med tre olika så kallade faser. Den sista fasen handlar om att bekämpa kriminella nätverk som polisen ofta har svårt att komma åt. Det handlar om ekonomisk brottslighet, bidragsbrott, häleriverksamhet, organiserat svartarbete och knarkhandel.

– När man får mer legitimitet i området så kan man jobba med den dolda brottsligheten, för då börjar folk berätta saker, förklarar Merlander.

Samtidigt är, paradoxalt kan tyckas, fokus helt och hållet på den upplevda tryggheten, inte det faktiska antalet brott som begås.

– Det är folks känslor, vad man känner som man måste jobba med. Vi har färre brott här än i centrala Göteborg, ändå är man mer otrygg här, säger Merlander.

– I de här områdena spelar världsläget en stor roll eftersom det är en så blandad befolkning. När det händer saker i Syrien så blir det otryggt här.

Kan vända trenden
Ulf Merlander säger att han är övertygad om att den negativa trenden i Angered kan vändas, om mer skattepengar satsas på området. Såväl polisen som kommunen behöver mer resurser för att få ordning på förorten.

– Vi är för dåligt resurssatta för att hantera hela Angered. Vi måste prioritera vissa delar av Angered, säger han och poängterar att det behövs fler poliser för att stoppa kriminaliteten.

– Man måste samtidigt satsa på skolan, så vi inte har ungdomar som hela tiden går ut utan fullständiga betyg så de inte kan studera vidare och skaffar jobb. Om man bara satsar på poliser så kommer vi inte ha löst det på femton år, men om man samtidigt satsar på skola och stödjande åtgärder åt människor som behöver stöd så är jag helt övertygad om att man kommer kunna vända detta.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtal: Sköt med k-pist mot poliser

Efter dramat under polisjakten. Mordförsök på fyra poliser, enligt åklagaren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.