Människans förfader uppstod i Asien

Publicerad 7 juni 2012 kl 01.13

Vetenskap.Nya fynd i Burma gör att forskare nu lutar mot att födelseplatsen för antropoiderna, till vilka vi människor tillhör, ligger i Asien. Våra tidiga förfäder emigrerade för 37 till 38 miljoner år sedan från Asien till Afrika. Forskare i USA har i ett annat forskningsprojekt kastat ljus på människans senare historia. De ifrågasätter "Out of Africa"-teorin och menar att människan istället kan ha uppstått i Central-Asien och Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Nyfunna fossil i Burma tyder på att antropoiderna, det vill säga apor och människor, härstammar från en gemensam förfader som uppstod i Asien och inte i Afrika som man tidigare trott. Fossilen som består av fyra tänder hittades efter sex års grävande genom flera ton av sediment. Arten har fått namnet Afrasia djijidae. Fram till för 18 år sedan hade alla fynd av tidiga antropoider gjorts i Egypten, vilket då gjorde att forskare drog slutsatsen att antropoiderna hade afrikansk ursprung.

Tänderna från en Afrasia som levde för 37 miljoner år sedan påminner mycket om en annan antropoid, Afrotarsius libycus, som levde vid ungefär samma tidsperiod i Libyen. Likheterna var så stora att de kunde ha tillhört samma art. Men vid en noggrannare undersökning i mikroskop kunde forskarna se att tänderna från Asien var primitivare.

Afrasia kan knytas närmare till världens äldsta antropoid Eosimias, som levde för 40-45 miljoner år sedan i Kina, än vad Afrotarsius kan.

Forskare föreslår att flera invandringsvågor av olika arter av antropoider kan ha skett från Asien till Afrika. I Libyen fanns det vid den tidpunkten åtminstone två andra antropoidarter som varken var lika Afrotarsius eller Afrasia. De stora skillnaderna kan också förklaras genom att en evolutionär explosion av nya arter uppstod i Afrika efter utvandringen. Detta kan exempelvis ha berott på avsaknaden av rovdjur.

De primitivare dragen, en större mångfald i Afrika och de äldre fynden i Asien har gjort att forskarna har dragit slutsatsen att antropoiderna emigrerade från Asien till Afrika för 37-39 miljoner år sedan.

Det är okänt på vilket sätt små antropoider som vägde ungefär 100 gram kunde ta sig till Afrika från Asien. Afrika var omgivet av hav.
-Vad vi vet var att de var tvungna att korsa en mycket större version av Medelhavet för att ta sig från Asien till Afrika. Vid den tidpunkten var Afrika en ö-kontinent precis som Australien är idag, säger Christopher Beard, paleontolog vid Carnegie Museum of Natural History, till Discovery.

Forskare tror inte längre att människans tidigaste förfäder härstammar från Afrika utan lutar mer åt att våra tidigaste förfäder utvecklades i Asien.
- Vi har alla hört talas om Ut-ur-Afrika-hypotesen för människans ursprung. Nu tror vi att det var en Ut-från-Asien migration in i Afrika först, säger Beard som citeras av Science.

- Under många år trodde vi att de afrikanska fossila fynden var dåliga. Men faktum är att liknande antropoider levde vid samma tid i Myanmar och Libyen tyder på att tidiga antropoiders evolutionära gap faktiskt är verkligt. Antropoider anlände inte till Afrika förrän precis innan då vi finner deras fossil i Libyen, säger Jean-Jacques Jaeger vid Poitiers universitet till Discovery.

Tidiga antropoider som blev kvar i Asien tros ha dött ut under en istid som påverkade hela jordens klimat för 34 miljoner år sedan. Några antropoider vandrade senare tillbaka från Afrika till Asien. Till exempel vandrade orangutanger tillbaka för mellan 10 till 15 miljoner år sedan.

Inte heller moderna människor härstammar från Afrika
Nyligen i ett annat amerikanskt forskarprojekt vid Newtons universitet publicerad i tidskriften Advances in Anthropology visade två forskare med hjälp av DNA-analys att det är möjligt att den moderna människan inte har sitt urhem i Afrika.

"Hur som helst, finns det ingen anledning att tro (och färre anledningar att insistera) på att den europeiska familjen har sitt ursprung i Afrika", skriver forskarna Anatole Klyosov och Igor Rozhanskii i sin rapport.

Forskarna menar att den så kallade "out of Africa"-teorin inte bygger på faktiska data, utan drivs av någonting annat.

"Vi menar att argumenten för "out of Africa"-teorin är baserad på gissningar, är ofullständig samt inte bygger på mätningar", skriver de.

Om teorierna i rapporten stämmer vandrade den moderna människan in i Afrika för 46 000 år sedan och blandade sig med där boende människor som vandrade in i Afrika för 132 000 år sedan samt en del arkaiska människor. De tror att moderna människan kan ha uppstått i Centralasien och Europa.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.