Mattias Karlsson (SD) hoppar av

Publicerad 13 mars 2019 kl 15.43

Inrikes. Mattias Karlsson kommer att lämna sin post som gruppledare för Sverigedemokraterna. Han hänvisar till familjeskäl och stänger samtidigt dörren för att ta över som partiledare i framtiden. Karlsson ersätts av riksdagsledamoten Henrik Vinge, rapporterar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias Karlsson säger att beslutet att dra sig tillbaka har vuxit fram under de senaste två åren, då ett tv-team från SVT har följt honom. SVT:s dokumentär om Karlsson kommer att sändas i helgen.

Han hänvisar till att hans barn har blivit lidande av arbetssituationen.

– Jag kan inte vara en så bra gruppledare som jag skulle vilja vara, och jag kan inte vara en så bra pappa som jag skulle vilja vara. Då måste jag någonstans välja – och då väljer jag att försöka bli en bättre pappa, säger Mattias Karlsson till Expressen.

Mattias Karlsson har varit en kontroversiell figur inom SD och har anklagats för att ha startat en rad konflikter med interna motståndare. Bland annat har han pekats ut som hjärnan bakom uteslutningen av ungdomsförbundet SDU hösten 2015. Karlsson fungerade i praktiken som vikarierande partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning 2014-2015.

I samband med partiets landsdagar i höst kommer Mattias Karlsson att ersättas av Henrik Vinge i rollen som gruppledare i riksdagen. Vinge har idag rollen som "integrationspolitisk talesperson". Han beskrivs av Karlsson som "en väldigt kompetent efterträdare".

Enligt Expressen kommer Karlsson i framtiden att lägga tid på "det metapolitiska", som han uttrycker det. Bland annat vill han bygga upp en "konservativ tankesmedja med internationell profil" och starta andra former av konservativa föreningar, bland annat för studenter.

Han kommer också att behålla sin riksdagsplats och sitta kvar i Sverigedemokraternas verkställande utskott, skriver Expressen.


Nyheter från förstasidan

Österrikes regering spricker

Invandringskritiska samarbetet upplöses. "Nog är nog" efter FPÖ-ledarens korruptionsskandal.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0