Mediebluff att "klimatet" lett till fler bränder

Publicerad 3 augusti 2023 kl 12.52

Vetenskap. "Världen brinner." Så kan man sammanfatta mediernas hysteriska rapportering kring skogsbränder se senaste somrarna. Men i själva verket har bränderna minskat stadigt.

Dela artikeln

Den danske forskaren Björn Lomborg, som är bosatt i Skåne, tar upp saken i en artikel i Wall Street Journal.

År 2022 brann det minst i världen under den tid vi har haft satellitövervakning, och siffran är tydligt nedåtgående.

I början av 2000-talet brann det årligen på cirka 3 procent av jordens mark, men förra året hade den andelen gått ned till 2,2 procent.

Mediejättar som New York Times har lagt stora resurser på att skildra hur "jorden brinner" på grund av det så kallade klimatet. Men Björn Lomborg konstaterar att inte ens FN:s klimatpanel gör gällande att bränderna skulle vara knutna till klimatförändringar.

I sommar har skogsbränderna i Kanada fått mycket stor medieuppmärksamhet. Men på andra kontinenter – särskilt Afrika och Europa – har det istället brunnit ovanligt lite, skriver Lomborg med hänvisning till tillgänglig statistik. Det brända området på jorden hittills i år ligger ungefär på genomsnittet under perioden 2012–2022.

"Opinionsmätningar visar gång på gång att de flesta väljare är ovilliga att stödja den mycket kostsamma klimatpolitik som aktivister och miljöpartister har föreslagit. Överhettade rubriker om klimat-Armageddon är ett försök att skrämma oss till att ändå gå med på att stödja detta, till priset av en vettig diskussion och debatt", avslutar Björn Lomborg.

Fria Tider rapporterade tidigare i år om Björn Lomborgs kritik mot påståendena om att "klimatet" skulle leda till ökade dödsfall i världen. Även i detta fall är sanningen den rakt motsatta.


Nyheter från förstasidan

Första amerikanska soldaterna i Boden

Efter Natointrädet. "Första gången Sverige genomför värdlandsstöd som allierad."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.