Mediehus slipper betala norsk moms

Publicerad 6 maj 2015 kl 18.12

Skatt. Den norska regeringen väntas nu presentera ett förslag där landets mediehus helt befrias från moms, på samma sätt som banker är befriade från moms i hela EU idag. Det radikala förslaget ses nu som en förebild av den svenska medievänstern.

Gilla artikeln på Facebook

Norges kulturminister Thorhild Widvey väntas enligt Verdens Gang presentera sitt förslag, som gäller alla nyheter i både elektronisk och tryckt form, under ett besök i Bergen idag. 

Men att befria vissa högljudda grupper från moms kan strida mot EES-avtalet, som Norge är medlem i för att kunna upprätthålla rimliga handelsförbindelser med EU.

– Vi vänder oss nu till EES-avtalets övervakningsorgan ESA med vårt förslag på nollmoms på alla konsumentköp av nyheter och aktualitetsmaterial, oavsett hur det publiceras, säger Widvey till Verdens Gang.

Från vänsterhåll hyllas nu initiativet i grannlandet Sverige, där man menar att högskattelandet bör förändra momssystemet så att tidningarna helt slipper moms även för digitala produkter.

"Här är tidningsmomsen för tryckta utgåvor 6 procent, men en digital produkt har 25 procents moms. Det är förstås en orimlig skillnad", skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson exempelvis i sin blogg.

Andra menar att momsen på papperstidningar bör höjas så att alla branscher betalar lika hög skatt.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Skatt

Studie: Sverige behöver halvera marginalskatt

Konkurreras ut av utlandet.. Nästan inga nya stora företag skapas i Sverige – på grund av bostadsmarknaden och skattetrycket.0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus