M-ledaren Ulf Kristersson.

M: Snart kraschar svensk ekonomi

Publicerad 9 augusti 2018 kl 12.12

Inrikes. Moderaterna befarar en "kraftig konjunkturnedgång" i Sverige de närmaste åren. Det sade partiledaren Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson under en pressträff idag. Samtidigt har Sverige redan fallit från tionde till sjuttonde plats bland arbetslösheten i EU:s 28 medlemsländer.

Gilla artikeln på Facebook

Den rödgröna regeringen skryter om att Sverige har en "låg" arbetslöshet på 6,2 procent.

Eftersom det är högkonjunktur borde den dock vara betydligt lägre.

2013 sade nuvarande statsminister Stefan Löfven att Socialdemokraterna skulle fixa EU:s lägsta arbetslöshet fram till år 2020. Så har det dock inte blivit. 2013 låg Sverige på en tiondeplats i EU:s arbetslöshetsliga. Nu har man fallit till 17:e plats. Enligt Expressen beror detta bland annat på "den höga asylinvandringen". Det är alltså invandringen som gör att arbetslösheten inte är så låg som den borde.

Men det kan bli ännu värre vid en lågkonjunktur, det som Moderaterna nu befarar kommer hända.

– De kommande åren riskerar konjunkturen att vända neråt. Sannolikt innebär det högre arbetslöshet, större utanförskap och sämre offentliga finanser. Hur djup nedgången blir är svårt att säga i förväg, men konjunkturnedgångar i Sverige brukar bli kraftiga. Detta måste nästa regering ta hänsyn till när inriktningen för nästa mandatperiod läggs fast, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, på torsdagen.

Och enligt partiet står den rödgröna regeringen dåligt rustad.

"Under mandatperioden har Stefan Löfvens regering höjt skatten med 60 miljarder kronor och ökat utgifterna med 100 miljarder kronor. Trots det är polistätheten den lägsta på tio år, vårdköerna har fördubblats, var sjätte elev lämnar nian utan betyg för gymnasiet och försvaret är underfinansierat. Skatterna för vanligt folk har höjts trots löften om motsatsen och Sverige har fått världens högsta marginalskatter", skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

– När staten inte klarar av sina mest grundläggande uppgifter upplever medborgarna att de inte får valuta för sina skattepengar och då sätts samhällskontraktet under press, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna ska därför "återupprätta samhällskontraktet" med 50 miljarder kronor, pengar som ska gå till vård, skola, polis och försvar. I satsningen ingår även 10 nya miljarder som ska tillföras kommunerna om de prioriterar att åtgärda problem såsom bidragsberoende och bristande kunskaper i svenska språket, skriver man.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Socialliberala tankesmedjan Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus