Mohamad Sahid Alali vill desperat hem till sin fru och sin son i Syrien.

Mohamad vill åka hem – får bidrag för att stanna istället

Publicerad 12 juni 2018 kl 16.33

Inrikes. Syriern Mohamad Sahid Alali vill lämna tillbaka sitt permanenta uppehållstillstånd och flytta hem till Syrien igen. Men han får ingen hjälp av myndigheterna med att återvandra – istället får Mohamad och hans döttrar bidrag för att bo kvar i Sverige, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag vill lämna tillbaka det här! Jag vill åka tillbaka till Syrien, säger Mohamad Sahid Alali och visar upp sitt permanenta uppehållstillstånd för SVT.

Mohamad lämnade sin gravida fru i Syrien när han lämnade landet tillsammans med sina två döttrar. Han kom till Sverige 2015 och lever på bidrag.

Men för bara fyra månader fick han ett telefonsamtal från sin fru, som han trodde var död. Hon uppgav att hon lever och mår bra och att Mohamad nu har en sexårig son hemma i Syrien som väntar på honom.

– Jag längtar efter mina systrar och min pappa, säger pojken i en telefonchatt, enligt SVT.

Mohamad Sahid Alali gör själv bedömningen att det är säkert att flytta hem till Homs, där kriget är över sedan länge. Men han och döttrarna får ingen hjälp att återvandra, varken av Migrationsverket eller kommunen.

Migrationsverket gör nämligen den egna bedömningen att Syrien är "för farligt" för att åka hem till, så myndigheten beviljar inga resebidrag för att återvandra dit, enligt SVT Nyheter.

Istället fortsätter myndigheterna att betala ut bidrag till Mohamad för att han ska "etableras" i Sverige.

– Jag är helt slut faktiskt. Jag mår jättedåligt och det är inte bara lite, säger Mohamad til SVT och förklarar hur mycket han längtar hem till Syrien och sin fru och son.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0