Mordet på Zaida Catalán

Mordet på Zaida Catalán: Överste gripen

Publicerad 7 december 2018 kl 13.10

Utrikes. En överste i Kongo har nu gripits misstänkt för inblandning i mordet på den FN-utsända svenskan Zaida Catalán, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars förra året som Zaida Catalán kidnappades under ett FN-uppdrag i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa i Afrika, där väpnade strider pågår mellan regeringen och milisgrupper.

Ett par veckor senare hittades hon död ihop med sin amerikanske kollega Michael Sharp. Enligt BBC var kvinnan halshuggen medan mannens kropp var intakt.

Nu har en kongolesisk överste gripits misstänkt för inblandning i mordet.

I november avslöjade Uppdrag granskning att FN mörkat information som tyder på att just kongolesiska myndighetspersoner varit inblandade.

Motivet ska ha varit att Catalán och Sharp undersökte massgravar med tusentals civila offer som den kongolesiska militären varit ansvarig för.

Den nu gripne översten, Jean De Dieu Mambweni, nekar till brott, men han ska bland annat ha kunnat kopplas till händelsen genom sin mobiltelefon.

Dagen för mordet ska det ha varit ovanligt mycket aktivitet på hans telefon, samtidigt som han varit uppkopplad mot samma mobilmast varifrån Zaida Catalan gjort sitt sista samtal. Han ska dessutom ha varit i kontakt med såväl de FN-utsända som de personer som misstänks för själva mordet. Han har tidigare ljugit under rättegången om att hans telefon var urladdad den aktuella dagen.

I början av 2000-talet var Zaida Catalán språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom tillsammans med Gustav Fridolin. Catalán var utbildad jurist vid Stockholms universitet och arbetade inom FN som expert på mänskliga rättigheter.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus