Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Miljöpartiet vill ha generösare invandring

Publicerad 17 augusti 2018 kl 11.11

Inrikes. Sverige behöver införa en generösare invandringspolitik igen. Det beskedet gav Miljöpartiets Isabella Lövin under Ekots partiledarutfrågning idag.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med asylvågen 2015 införde Sverige hårdare invandringspolitik med bland annat tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

Men Miljöpartiet vill snarare gå tillbaka till den generösare invandringen innan den lagen.

– Vi ser att det är klokt och mänskligt att göra det, sade Isabella Lövin i Ekots utfrågning.

Enligt Lövin var Miljöpartiet berett att lämna regeringen under den så kallade asylkrisen, men Socialdemokraterna tänkte skärpa reglerna oavsett vad MP gjorde. Partiet valde att stanna för att få en så bra "migrationsöverenskommelse" som möjligt, och eftersom det enligt partiet fanns så mycket viktig klimatpolitik man ville genomföra.

Isabella Lövin menar att det är "mänskligt med familjeåterförening" och att invandrare har mycket bättre chans att "etablera sig" om de får permanenta uppehållstillstånd, medan tillfälliga uppehållstillstånd bara leder till en utdragen process, säger hon.

Samtidigt förnekar hon att hon insett vilken juridisk "osäkerhet" den icke-fungerande gymnasielagen för 9.000 afghanska män skulle leda till. Detta trots att lagen hade fått hård kritik av bland annat Lagrådet.

Enligt Ekot så var språkröret överlag otydlig i frågan om hennes parti vill återgå till hela den gamla generösa asyllagstiftningen. I en följdfråga efter utfrågningen ska hon dock ha varit tydligare.

– Svaret är ja. Vi vill se familjeåterförening, vi vill få tillbaka särskilt ömmande skäl, och vi vet att permanenta uppehållstillstånd är det enda förnuftiga när vi vet att de som flyr från till exempel Syrien under överskådlig tid inte kommer kunna återvända och då etablerar man sig mycket bättre om man vet att man har rätten att stanna här.

Detta säger hon trots att Syrien har befriat nästan hela landet från terrorister och nu kan ta emot hundratusentals återvändande flyktingar. Den syriska regeringen har även uppmanat sina medborgare att återvända.


Nyheter från förstasidan

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Men frågan skapar kris i landet då regeringen är oenig. "När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0