Arkivbild.

Muslimsk lärarinna: "Otänkbart" för mig att skaka hand med män – kräver 120.000 kronor

Publicerad 17 februari 2018 kl 00.13

Inrikes. En kvinnlig muslimsk lärarvikarie på Kunskapsskolan i Helsingborg uppmanades att skaka hand med det motsatta könet på jobbet. Nu har HON anmält skolan för diskriminering då hon känner sig kränkt, rapporterar TV4 Nyheterna. Kvinnan kräver 120.000 kronor i diskrimineringsersättning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är lärarvikarien Fardous el-Sakka som anmält Kunskapsskolan för diskriminering sedan hon fått ett ultimatum: skaka hand också med män på arbetsplatsen.

Men hon vägrar acceptera kravet. Därför anmälde hon skolan för diskriminering.

el-Sakka påstår att hon står bakom den svenska skolans så kallade värdegrund, men menar ändå att det är "otänkbart" för henne att skaka hand med män över 18 år, uppger TV4 Nyheterna.

Det bryter mot hennes islamska tro och därför upplever hon sig vara kränkt, trots att det är hon själv som inte vill ta andra människor av det motsatta könet i hand.

– Det är av religiös övertygelse som jag gör det här, sade hon under förhandlingen i Arbetsdomstolen i tisdags och påpekade att hon har en gräns för hur nära män får komma henne.

Fardous el-Sakka kräver 120.000 kronor för den diskriminering som hon anser sig ha utsatts för, vilket är mer än normal praxis.

Dessutom har hon fackförbundet Unionen bakom sig, som nu driver nu hennes fall i domstolen.

Kunskapsskolan anser å sin sida att någon diskriminering inte har ägt rum. Enligt skolan är detta en viktig fråga att driva då det gäller jämställdhet.

Den pågående tvisten i Helsingborg kan bli vägledande för liknande fall i framtiden, enligt SvD.

– Det är första gången i Europa som en högsta instans prövar frågan om handskakning, så vitt jag vet, säger Kunskapsskolans juridiska ombud Lars Bäckström till tidningen på fredagen.


Nyheter från förstasidan

Rekordmånga från tredje världen blev svenska medborgare

Nästan 70.000 nya medborgarskap delades ut under 2017. Nu har över en miljon utlänningar fått svenska pass och var fjärde invånare är invandrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Hård EU-kritik när Sverige struntar i att utvisa grovt kriminella

Endast 357 förvarsplatser i hela Sverige.. Utvisningsdömda får inte plats – utan släpps ut i det svenska samhället igen.0 

Albaner döms för synnerligen grov narkotikasmuggling – får långa fängelsestraff

Smugglade bland annat in 10 kg heroin.. Straffen bestäms till fängelse i åtta respektive sju år, dessutom får de aldrig komma tillbaka till Sverige.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent. Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.0 Plus

Spaniens genetiska historia unik i Europa. Skiljer sig stort från centrala och norra Europa.0 

Kultur

Eric Clapton ber om ursäkt för "halvrasism". "Har vi några blattar i publiken ikväll?"0 Plus