De fem största grupperna av asylsökare de senaste veckorna. Framför allt eritreanerna, som tar sig illegalt till Sverige via Italien, blir fler och fler.

Nära 2.500 asylsökare på en vecka

Publicerad 30 juni 2014 kl 19.14

Inrikes. Invandringen till Sverige når nya rekordhöjder, och under förra veckan tog sig nästan 500 asylsökare till landet – varje dag. Enligt Migrationsverket finns det ingen övre gräns för hur många invandrare från tredje världen som Sverige klarar av att ta emot.

Dela artikeln

Av de 2.381 personer som sökte asyl under veckan dominerade som tidigare syrier och eritreaner – som får automatiskt permanent uppehållstillstånd när de tar sig illegalt till Sverige.

– Det är en av de veckor då det kommit väldigt många, men jag kan inte säga om det är den högsta siffran hittills, säger Migrationsverkets pressinformatör Sophia Öhvall Lindberg.

Antalet asylsökare som kommer från Eritrea ökar mycket kraftigt, och under förra veckan kom nästan lika många eritreaner som syrier.

– Det är kopplat till resvägarna. Många idag reser via Libyen och över Medelhavet till Italien. Och där har man ju också sedan Lampedusa-olyckan ökat bevakningen i Medelhavet för att kunna hjälpa personer som reser i båtar som inte är sjödugliga. Det gör att fler åker från Afrika via Libyen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Enligt Dublinförordningen ska en asylsökare få sin sak prövad i det första EU-land han eller hon sätter sin fot i. Men av någon anledning undgår eritreanerna att få sina fingeravtryck registrerade i Italien och kan därför åka vidare till Sverige, där livstids bidragsförsörjning väntar.

Migrationsverket skrev nyligen upp sin prognos för antalet asylansökningar under året, till 70.000–80.000. Det är en betydligt högre siffra än den för 2013, trots att Sverige under det året i absoluta tal tog emot flest asylsökare i hela Europa.

I och med upptrappningen av konflikten i Irak riskerar vågen av invandrare därifrån också att öka framöver. Det är dock inte en tendens som är synligt i statistiken ännu.

– Är det så att folk söker sig på flykt så dröjer det ett tag innan de kommer hit, så än ser vi det inte. Men vi har det i beräkningen att det kan komma fler därifrån, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Enligt Migrationsverket finns det ingen som helst övre gräns för hur många asylsökare som Sverige klarar av.

– I grunden har alla människor rätt att söka asyl och få sitt ärende prövat, så det finns liksom inget tak. Det handlar om hur konflikthärdar och förtrycket ser ut ute i världen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Istället är det samhället som måste anpassa sig till situationen.

– Alla samhällsaktörer måste hjälpa till och ha detta som en del i planeringen. I dagsläget är det fler som söker sig hit. I den lagstiftning som finns idag har vi inget maxtak. Vi har skrivit på internationella konventioner och vi har också en nationell lagstiftning som säger att människor som söker skydd har möjlighet att få det i Sverige.


"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Konspirationsteorin: Vladimir Putin beställde homosexskandalen

Cirkusen med Tobias Thyberg påstås bero på Ryssland. Tänkbara syftet: Få Kristersson att lägga ned sitt mäktiga "nationella säkerhetsråd".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Inrikes

V kräver att regeringen agerar mot Jomshof

"Denna vidriga rasism.". Efter utspelet om att invandrarpolitiker borde "åka hem".0 

Bodens kommunalråd åtalas för våldtäktsförsök

Claes Nordmark (S) lämnar sina uppdrag.. "Man kan förstås inte fortsätta som kommunalråd om man är åtalad för försök till våldtäkt."0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0