Nästan inga lågutbildade invandrare vill studera

Publicerad 20 juli 2017 kl 08.36

Inrikes. Nästan inga nyanlända invandrare som har låg eller ingen utbildning vill sätta sig på skolbänken och ens skaffa sig en grundläggande skolgång. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen, skriver Ekot. Det handlar bara om några få enstaka procent av invandrarna.

Gilla artikeln på Facebook

Två år efter att de fått uppehållstillstånd är det bara mellan tre och fyra procent av lågutbildade invandrare som går på vuxenutbildning. 

Det visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Men antalet var lika lågt 2016.

Och de katastrofalt dåliga siffrorna kommer alltså trots regeringens alla ansträngningar för att få invandrarna att plugga.

Enligt Annie Rubensson, integrations- och etableringschef på Arbetsförmedlingen, innebär detta att invandrarnas möjligheter att få ett arbete är minimala.

– Vi jobbar hårt med att motivera och vi kommer att stärka våra insatser inom vägledning för att informera om vad som krävs på svensk arbetsmarknad. Det är inte säkert att man känner till att det i princip krävs gymnasieutbildning för att få en varaktig anställning i Sverige, säger hon till Sveriges Radio.

Professor Olof Åslund, på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU), menar att det finns en utbredd bild av att det inte lönar sig att studera i Sverige. Många invandrare tror inte heller att de kommer klara de grundläggande studierna, säger han.

Situationen är så allvarlig att regeringen har beslutat att införa en så kallad utbildningsplikt för invandrare med låg utbildning, vilket innebär att de som inte går i skolan inte heller får några bidrag.


Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

AFA-tröja på Vänsterpartiets EU-valaffischer

Partiet hävdar att man inte kände till tröjan.. Menar att bilden visar människor som "vill ha en bättre värld".0 

Stockholms stad ser inte IS-återvändare som kriminella utan som "helt skötsamma medborgare"

Huvudstadens samordnare mot extremism försöker lugna svenskarna.. "De IS-återvändare som vi pratat med hittills har ingen känd nuvarande kriminalitet, de har ett arbete och ett ordnat liv."0 

Sidor

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0