Niklas Orrenius. (Foto: Vogler/CC-BY-SA)

Niklas Orrenius nomineras till Stora journalistpriset

Publicerad 29 oktober 2013 kl 14.06

Inrikes.Dagens Nyheters kontroversiella reporter Niklas Orrenius har nominerats till Stora journalistpriset för Årets avslöjande på grund av sin artikelserie om polisens påstådda register över romer, rapporterar SR.

Gilla artikeln på Facebook

Avslöjandet om att Skånepolisen hade ett spaningsregister som innehöll romer slogs förra månaden upp stort av den Bonnierägda morgontidningen, som omedelbart slog fast att registret var "olagligt" och "rasistiskt".

Polisen själv konstaterade emellertid i sin granskningsrapport om ärendet att registret var en helt vanlig och viktig del av myndighetens spaningsarbete.

– Det är DN och endast DN som för in etnicitet och pekar ut romer, konstaterade Skånepolisens Monica Nebelius i en duell med tidningens chefredaktör Peter Wolodarski i söndagens Agenda.

“För att han visat att polisregister som vi hoppades tillhörde ett mörkt förflutet fortfarande används”, lyder motiveringen till nomineringen av Orrenius.

Övriga nominerade i kategorin Årets avslöjande är Sven Bergman, Joachim Dyfvenmark, Fredrik Laurin från SVT:s Uppdrag granskning för avlöjandet om Telia Sonera, samt Christian Holmén och David Baas för Expressens avslöjanden om SD.

Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB. Årets prisutdelning äger rum den 21 november i Operans Rotunda i Stockholm.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus