Niklas Orrenius. (Foto: Vogler/CC-BY-SA)

Niklas Orrenius nomineras till Stora journalistpriset

Publicerad 29 oktober 2013 kl 14.06

Inrikes.Dagens Nyheters kontroversiella reporter Niklas Orrenius har nominerats till Stora journalistpriset för Årets avslöjande på grund av sin artikelserie om polisens påstådda register över romer, rapporterar SR.

Gilla artikeln på Facebook

Avslöjandet om att Skånepolisen hade ett spaningsregister som innehöll romer slogs förra månaden upp stort av den Bonnierägda morgontidningen, som omedelbart slog fast att registret var "olagligt" och "rasistiskt".

Polisen själv konstaterade emellertid i sin granskningsrapport om ärendet att registret var en helt vanlig och viktig del av myndighetens spaningsarbete.

– Det är DN och endast DN som för in etnicitet och pekar ut romer, konstaterade Skånepolisens Monica Nebelius i en duell med tidningens chefredaktör Peter Wolodarski i söndagens Agenda.

“För att han visat att polisregister som vi hoppades tillhörde ett mörkt förflutet fortfarande används”, lyder motiveringen till nomineringen av Orrenius.

Övriga nominerade i kategorin Årets avslöjande är Sven Bergman, Joachim Dyfvenmark, Fredrik Laurin från SVT:s Uppdrag granskning för avlöjandet om Telia Sonera, samt Christian Holmén och David Baas för Expressens avslöjanden om SD.

Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB. Årets prisutdelning äger rum den 21 november i Operans Rotunda i Stockholm.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus