Kriget mot kalifatet

"Betydande antal svenskar" slåss för IS

Publicerad 15 augusti 2014 kl 12.39

Inrikes. Terrororganisationen Islamiska Staten i Irak och Syrien, IS, begår massmord och genomför etniska rensningar i kampen för att skapa ett enat "kalifat" i Mellanöstern. Till sin hjälp har de ett större antal frivilliga från Sverige, meddelar Säpo.

Dela artikeln

Enligt Säpo finns det drygt 200 våldsbejakande islamister i Sverige som befinner sig i riskzonen för att resa ned till Mellanöstern för att ansluta sig till jihadisterna.

Minst 80 svenska medborgare har redan rest till Syrien och anslutit sig till "al Qaida-inspirerade grupper". Av dem har 20 dödats.

– Jag kan bekräfta att ett betydande antal svenskar har anslutit sig till Islamiska Staten, säger Jonathan Peste, Säpos chefsanalytiker för kontraterrorism, till Sydsvenskan.

Säpo har få möjligheter att förhindra att svenska muslimer åker till Mellanöstern för att göra jihad – i bästa fall kan de försöka övertyga dem att låta bli.

Europeiska säkerhetstjänster har tidigare varnat för att muslimerna som gör jihad i Mellanöstern tränas för att begå terrorbrott när de kommer tillbaka till Europa igen. I Storbritannien har regeringen svarat på hotet genom att helt enkelt dra in medborgarskapet för jihadisterna.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Inrikes

Par åtalas för människohandel med bärplockare

Thailändarna blev skuldsatta från start och fråntagna sina pass.. "De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation."0 

Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss. "Potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes."0 

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0