OMSTRIDD AKTÖR: En av Helle Kleins närmsta medarbetare ingår bland de åtalade efter oroligheterna på första maj.

Kyrko-Expo åtalas för vänsterextremism

Publicerad 24 september 2014 kl 01.04

Inrikes. Prästen och vänsteraktivisten Helle Kleins tankesmedja Seglora startade som en kyrkans motsvarighet till vänsterextrema Expo och har bland annat anklagats för åsiktsregistrering och näthat. Nu åtalas organisationen för att ha stört Svenskarnas partis möte på 1 maj.

Dela artikeln

Mattias Irving är redaktions­sekreterare för Seglora och befann sig den första maj tillsammans med en större grupp vänsterextremister för att störa Svenskarnas partis marsch genom staden.

Idag åtalas han för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med händelsen, eftersom han vägrade följa polisens instruktioner om att ge demonstrationståget fri lejd. Själv anser Irving att han bara utövat sin tro som kristen när han försökte stå i vägen för demonstrationståget.

I en text i Aftonbladet skriver Mattias Irving om hur han vägrar lyda polisen eftersom myndigheten försvarar nazism. Något han försöker bevisa genom att jämföra polisens projekt för utlänningskontroller med Hitlers massmord på utvecklingsstörda.

"Då kallades det 'eutanasiläger'. Nu kallas det 'Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete' (REVA)", skriver han och fortsätter med att prisa de vänsterextrema insatserna i Kärrtorp, där vänsteraktivisten Joel Bjurströmer Almgren dömdes för dråpförsök efter att ha försökt hugga ihjäl en nynazist.

"I Kärrtorp fanns en given motberättelse till nazismen: Kärlek, solidaritet med andra i orten, social sammanhållning", skriver Irving i Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0