Moderaterna och invandringen
Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldts utspel om invandring hånas

Publicerad 8 december 2014 kl 08.36

Inrikes. Sverige kan ta emot nästan obegränsat med bidragsinvandrare från tredje världen eftersom vi har så många stora ytor. Det hävdar före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i ett utskrattat uttalande.

Dela artikeln

Det är i en intervju med den danska tidningen Politiken som Reinfeldt kommenterar den svenska invandringpolitiken, som kraftigt liberaliserades under hans åtta år vid makten. Han påstår att såväl Sverige som de andra nordiska länderna har plats för betydligt fler invandrare.

– Vad betyder ordet ”nog”? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt, sade den förre statsministern.

Utspelet väcker nu reaktioner både i Sverige och internationellt. Camilla Jonasson, som nyligen valdes in i Sverigedemokratisk ungdoms styrelse, menar att argumentet är infantilt.

– Jag begriper ännu inte hur någon som varit statsminister kan tro att stor geografisk yta är lika med förmåga att hantera massinvandring. Den sortens argument brukar/borde komma från politiskt oinsatta men desto argare 16-åringar på skolbesök, inte från en f.d. statsminister, konstaterar Jonasson på Twitter.

Den ansedda amerikanska tidskriften National Review citerar i en artikel om den svenska regeringskrisen Reinfeldts uttalande, men vill inte bevärdiga det med en kommentar.

"Jag låter det argumentet tala för sig själv", konstaterar skribenten Andrew Stuttaford, som också konstaterar att "några fler utspel av Reinfeldt", tillsammans med de pågående invandrarkravallerna i Stockholms förorter, sannolikt kommer att ge ytterligare näring till Sverigedemokraterna inför nyvalet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0