Flygbladet.

Uppmana till massmord på icke-muslimer inte hets mot folkgrupp

Publicerad 27 februari 2015 kl 15.05

Inrikes. Det är inte hets mot folkgrupp att sprida flygblad som hyllar terrorgruppen IS och uppmanar till att "krossa" alla "otrogna" som vägrar konvertera till islam. Anledningen är att svenska icke-muslimer inte räknas som en folkgrupp i lagen.

Dela artikeln

Flygbladet ifråga sattes upp på flera platser i Knivsta i början av februari och pryddes av en stor IS-fana och budskapet: "De otrognas dagar är räknade". 

"Därför måste vi resa oss och upprätta Allahs lag, sharia och krossa alla de otrogna som gör motstånd!" lyder texten, som också uppmanar till att "låta svärden vina" över de otrognas huvuden. I en arabisk text under den svenska finns också osammanhängande formuleringar om Barack Obama och sångaren Bob Marley.

JK tog emot en anmälan om hets mot folkgrupp och lämnade vidare ärendet till en åklagare vid Åklagarkammaren i Uppsala, som nu har beslutat att lägga ned förundersökningen, enligt Medievärlden.

"Syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon hotar eller uttrycker missaktning mot alla utom de som enligt skribenten är de rättrogna faller således inte in under begreppet folkgrupp. Innehållet i skriften kan därför inte anses utgöra hets mot folkgrupp" skriver åklagaren i sitt beslut.


Nyheter från förstasidan

S har lagt 5 miljoner på egna trollfabriker

Hånar konkurrerande politiker – anonymt. Men att SD gör samma sak är S-ledaren Magdalena Andersson djupt kritisk till.0 

Ekonominyheter

Bankomat bygger egna kontantdepåer

Startar eget distributionsnät när andra lägger ned.. "Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Inrikes

Färre unga vuxna får antidepressiva

Avbrott i kraftiga ökningen.. "För tidigt att säga om utvecklingen håller i sig."0 

Inte fel vägra kalla patient för "hen"

"Ickebinär" blev "felkönad".. Sjuksköterska vägrade lyssna, enligt anmälan.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0