Nu ska banderoller på studentflak censureras

Publicerad 26 maj 2015 kl 08.01

Inrikes. Förra sommaren rasade ett stort antal vänsteraktivister mot vad de menade var "rasistiska och sexistiska" banderoller på studentflaken i olika delar av Sverige. Linköpings kommun svarar nu med att införa "rigorösa" förhandsgranskningar av de budskap som studenterna använder sig av.

Dela artikeln

"Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg!" stod det på en banderoll som en gymnasieklass i Åtvidaberg satte upp på sitt studentflak i samband med förra årets studentexamen. Banderollen väckte ramaskri bland Twittervänstern, som såg den som ett uttryck för "våldtäktskultur".

I Nässjö använde sig en annan klass av texten: "Ingen seger utan våran neger". Det skämtsamma tilltaget beskrevs i media som "rasistiskt" – trots att personen i klassen som utpekats som "neger" var med på det hela.

Linköpings kommun har nu tagit till sig av vänsterkritiken och kommer i år att hårdcensurera texterna på studentflaken och se till att de stämmer överens med "värdegrunden".

– I år har vi särskilt fokus på banderollerna som eleverna fäster på sina studentflak. Ibland dyker det upp olämpliga budskap där, säger Tommy Johansson, bildningschef i Linköpings kommun med ansvar för gymnasieskolan, till Corren.

Johansson understryker att kontrollen kommer att bli "rigorös" och att inga "rasistiska eller sexistiska budskap" kommer att släppas igenom. Censuren ska genomföras av skolpersonal tillsammans med representanter för kommunens säkerhetsgrupp eller polisen, skriver Corren.

Det var Sveriges Byggindustrier, byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation, som slog larm om eventuellt politiskt inkorrekta banderoller.

– Vi blev uppmärksammade av Sveriges Byggindustrier (byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation) som hade uppmärksammat att det i andra kommuner, dock inte i Linköping, fanns sexistiska banderoller och att det även förmodligen fanns lite rasistiska bitar i sammanhanget. Och det är då inte förenligt med vårt värdegrundsarbete, säger Tommy Johansson till Metro.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Inrikes

C-ledaren kräver att Säpo utreder SD

"En trojansk häst.". Vill utreda partiets roll i LVU-kampanjen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet

Upptäckten med James Webb-teleskopet.. På "55 Cancri e" räcker året bara i 17 timmar.0 

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0