Asylkaoset

Uppehållstillstånd blir tillfälliga i Norge

Publicerad 9 oktober 2015 kl 07.42

Utrikes. Precis som i Sverige har invandrare som fått asyl i Norge hittills som huvudregel fått permanent uppehålls­tillstånd. Men nu är det slut med det.

Dela artikeln

Enligt ett nytt lagförslag från regeringen ska asylsökare som fått uppehållstillstånd i Norge utvisas efter fem år om förhållandena i hemlandet förbättrats, rapporterar NRK.

– I praktiken innebär det att grunderna för asylansökan kommer att omvärderas efter fem år, innan det blir aktuellt med permanent uppehållstillstånd, säger Jøran Kallmyr (FRP), statssekreterare vid justitiedepartementet, enligt Aftenposten.

Lagförslaget kan komma att minska antalet araber i Norge, som vällt in i landet den senaste tiden samtidigt som erfarenheter från Sverige visar att folkgruppen är mycket svår att integrera.

De flesta invandrare från arabvärlden till Norge uppger att de kommer från Syrien, och i veckan har Ryssland inlett en stor offensiv mot terrornätverket IS och andra jihadister i det landet. Inbördeskriget i Syrien kan därmed vara över inom kort, enligt bedömare.

– Om kriget i Syrien tar slut, eller situationen i Irak förbättrats, måste flyktingarna därifrån förbereda sig på ett återvända, säger säger Jøran Kallmyr till NRK.

Justitiedepartementet har nu förmedlat de nya riktlinjerna till den norska motsvarigheten till Migrationsverket.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Utrikes

Här kör Israel FN-stadgan i papperstuggen

Fördömde omvärlden i FN.. Får bara stöd av Sverige och ett litet antal andra USA-kontrollerade länder.0 

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0