Miljöpartiet i kris
Per Bolund och Isabella Lövin.

Bolund och Lövin nomineras som nya språkrör för MP

Publicerad 1 maj 2016 kl 12.56
Av Mattias Albinsson

Politik. Finansmarknadsminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin nomineras som nya språkrör för Miljöpartiet, skriver Dagens Industri.

Dela artikeln

Att de två ministrarna ersätter Åsa Romson och Gustav Fridolin som nya språkrör för partiet föreslås av bland annat Norrbottens partidistrikt. Även i Uppsala stöder flera tunga MP-namn förslaget.

Distriktet i Skåne tycker att Fridolin kan stanna kvar på posten, men vill se Romson utbytt mot någon annan. I Stockholm saknar en majoritet av ombuden förtroende för de nuvarande språkrören, medan västgötarna är splittrade i frågan. I flera distrikt är det oklart hur man ställer sig i språkrörsfrågan.

Distrikten i Östergötland, Västerbotten och Halland uppger att de har fortsatt förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Bolund är en biolog (fil. mag) som 2000 påbörjade en doktorand­utbildning vid Institutionen för systemekologi på Stockholms universitet – en utbildning som aldrig avslutades då han 2002 fick jobb som politiskt sakkunnig på näringsdepartementet.

Lövin har studerat film- och statsvetenskap och gått en radioproducent­utbildning på Dramatiska institutet. Hon har sedan 80-talet arbetet som journalist för bland annat Damernas Värld och Veckorevyn samt som redaktör för "Allt om mat".

Miljöpartiets kongress hålls den 13 till 15 maj på konferensanläggningen Karlstad CCC. Senast idag ska de olika partidistrikten skicka in sina nomineringar till nya språkrör inför kongressen som inleds om mindre än två veckor.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0