Nya borgerliga

Nytt högerparti bildat i Danmark

Publicerad 1 juni 2016 kl 00.17

Utrikes. I 20 år har det socialliberala Dansk folkeparti helt dominerat debatten om islam och invandring i Danmark. Men nu vill nygrundade konkurrenten Nya borgerliga ge konservativa väljare ett alternativ.

Dela artikeln

I ett upprop på sin hemsida skriver partiets grundare Pernille Vermund att den offentliga sektorn i Danmark har blivit så stor och ineffektiv att systemet inte längre tjänar medborgarna, som det var tänkt, utan tvärtom. Den danska välfärdsstaten måste genomgå en "konservativ reformering", enligt henne.

Samtidigt profilerar sig partiet som klart islamkritiskt, vilket är viktigt i Danmark. Danska Tryckfrihetssällskapets ordförande Lars Hedegaard säger till danska TV2 att han nu går med i partiet.

– Vi har ganska få år på oss att rädda Danmark, och för mig betyder det att man måste ge sig in i kampen, säger Hedegaard och fortsätter:

– När Kristian Thulesen Dahl (Dansk folkepartis ordförande, FT:s anm.) talar om att vi ska premiera en europeisk version av islam, så visar det för mig att den mannen inte begriper vad islam är för något, säger Hedegaard vidare.

Rättelse: Hedegaard har inte, som påstods i den första versionen av denna artikel, varit företrädare för Dansk folkeparti.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Utrikes

Nick Fuentes får tillbaka sitt konto på X

Elon Musks vändning.. 25-åringen var en av få högerprofiler som inte fick komma tillbaka.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0