Roger Scruton gästade SD-konferens

Publicerad 4 juni 2016 kl 16.53

Kultur. Idag fick Sverigedemokraterna ett uppmärksammat besök under partiets så kallade utvecklingskonferens i Västerås. Evenemanget gästades av den konservative brittiske filosofen Roger Scruton som är på Sverigebesök inför lanseringen av sin tredje bok på svenska: Att vara konservativ.

Dela artikeln

Det är den 15 juni som Roger Scruton kommer ut med den svenska utgåvan av sin kritikerrosade grundbok i konservatism, How to be a conservative, eller Att vara konservativ som den svenska titeln lyder.

Scruton, som brukar räknas till västvärldens mest betydelsefulla konservativa tänkare idag, färdigställde den engelska upplagan för drygt ett år sedan och boken har sedan dess intagit en plats som obligatorisk läsning för konservativa aktivister och opinionsbildare såväl i Storbritannien som USA.

I sitt tal på SD-mötet återknöt Scruton till många av de teman som boken berör. Att konservatism, som Edmund Burke först konstaterade, är att vilja ta parti för både de döda, de levande och de ofödda. Men han kom också in på ämnen som västvärldens tillbakagång och svårigheten att finna en mening med livet i det moderna vänsterliberala samhället.

– Vi lever i en tid av universell meningslöshet, konstaterade Scruton inför drygt 750 församlade SD-politiker och funktionärer.

Han gick också in på läget i Mellanöstern och konstaterade att Saudiarabien bär skulden för mycket av den negativa utveckling som drabbat regionen.

– Det värsta med Saudiarabien är inte dess fossila bränslen nere i jorden utan den fossila religionen ovan jord, löd filosofens hårda omdöme om det USA-allierade landet.

Roger Scruton var dock inte ensam om att tala på SD:s konferens. Med på länk från Sölvesborg fanns även SD-ledaren Jimmie Åkesson. Hans tal gick dock inte att uppfatta på grund av tekniskt haveri, rapporterar Dagens Nyheter.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala

Byter namn – efter 114 år.. Homosexuella våldtäkter har försvårat organisationens kulturmarxiastiska resa.0 

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision

Kommer att stoppas i entrén.. Däremot tillåts prideflaggan – om den används "opolitiskt".0 

Nya studien. Så tycker svenskarna om olika brytningar.0 

Ministern kan få Nobelpris för krigstalet

"Det kan bli krig i Sverige" nomineras till litteraturpriset.. Raderna kan göra civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) till nobelpristagare.0 

Vetenskap

Avloppsvatten kan bli ren dryck. Renas på billigt sätt med ny metod.0 

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Kultur

"Svenska Nyheter" hånade trädkramare – klandras. Humorprogram i SVT gjorde narr av kurs i "skogsbad".0