Fotbolls-EM 2016

Våldsamma kravaller i Marseille i samband med fotbolls-EM

Publicerad 11 juni 2016 kl 20.08
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Kravaller och andra våldsamheter har de senaste dagarna plågat staden Marseille i Frankrike.

Dela artikeln

De första oroligheterna rapporterades natten till igår då franska och engelska fotbolls­supportrar uppges ha drabbat samband utanför en pub i staden.

Oroligheterna har fortsatt natten till idag och även under dagen idag men då mellan framförallt ryska och engelska supportrar. England och Ryssland möts ikväll till gruppspelsmatch på Stade Vélodrome i Marseille.

I brittisk media har ryska supportrar fått skulden för våldet och anklagas för att ha gått till attack mot engelska supportrar. Enligt Mirror sökte ett tjugotal ryska supportrar bråk med britterna.

"Det var surrealistiskt för till en början kunde de inte hitta någon som var beredd att slåss", skriver tidningen och fortsätter något senare: "Ryssarna visade ingen nåd och de skrämda Englandsfansen flydde".

Daily Mail rapporterar att en brittisk man i 50-årsåldern slogs medvetslös och fick flera slag mot huvudet i samband med dagens kravaller. Han är nu livshotande skadad och svävar mellan liv och död.

Ryssarna tycks dock inte bära hela ansvaret för våldet i Marseille. På bilder från den franska nyhetsbyrån AFP syns hur ett flertal engelska fotbollssupportrar drabbar samman med och omhändertas av fransk polis. Polisen uppges ha satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra kombattanterna.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0