På KTH är 23 procent av de examinerade högskoleingenjörerna kvinnor, medan kvinnor är i majoritet bland ingenjörerna i arablandet Oman.

Arabiska ingenjörer mer jämställda än svenska

Publicerad 1 juli 2016 kl 11.02

Inrikes. Trots ständiga ansträngningar för att feminisera ingenjörsutbildningarna ratas de krävande linjerna fortfarande av svenska kvinnor. Nu finns det en större andel kvinnliga ingenjörer i arabvärlden än Sverige, enligt en rapport från Teknikföretagen.

Dela artikeln

I arablandet Oman är över 50 procent av ingenjörerna numera kvinnor. Och i Polen och Indien är andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna 36 procent.

På svenska KTH, däremot, är idag bara 23 procent av högskoleingenjörerna kvinnor. Detta trots att högskolan lanserat flera lite enklare ingenjörsutbildningar, och döpt om programmet i maskinteknik till det mer feminint klingande "produktutveckling och design" för att locka fler kvinnliga studenter.

I USA, Sverige och andra länder med feminism och stora välfärdsstater har andelen kvinnor stagnerat. Enligt Teknikföretagens rapport står utvecklingen nämligen still generellt i västerländska länder.

Istället för att gå långa och ofta svåra ingenjörsutbildningar söker sig många kvinnor till den offentliga sektorn, där chefsjobb och karriärmöjligheter inte sällan har öronmärkts just för dem. Inom de svenska landstingen var exempelvis 74 procent av cheferna kvinnor 2013, enligt Ekonomifakta.

Teknik ratas
Statistik från gymnasiet visar att kvinnor redan i unga år väljer bort den närande tekniksektorn. På gymnasiets teknikprogram är idag bara 16 procent kvinnor, vilket väcker oro inom teknikbranschen.

– Antalet elever som är tjejer som går vidare till högskolan har stått still de senaste 15–20 åren samtidigt som fler och fler tjejer blir ingenjörer i våra stora konkurrentländer. Det är en utveckling som verkligen är oroande, säger Amelie von Zweigbergk vid Teknikföretagen till Ekot.

Enligt Teknikföretagen kommer det att saknas 35.000 ingenjörer i Sverige om 15 år.

– Vi uppmanar regeringen att tillsätta en kriskommission och titta på hur vi kan få in fler tjejer på teknikprogrammen, säger Amelie von Zweigbergk vidare till TT.


Nyheter från förstasidan

Kanacker gör uppror i fransk koloni

Folkslaget i strid med franska soldater på Nya Kaledonien. Hittills har sex personer dött och ett hundratal skadats i stridigheterna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Inrikes

Färre unga vuxna får antidepressiva

Avbrott i kraftiga ökningen.. "För tidigt att säga om utvecklingen håller i sig."0 

Inte fel vägra kalla patient för "hen"

"Ickebinär" blev "felkönad".. Sjuksköterska vägrade lyssna, enligt anmälan.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0