Trumps muslimstopp
USA:s ambassad i Stockholm vid Diplomatstaden, Stockholm.

USA:s ambassad till muslimer i Sverige: "Kom inte hit – ni blir inte insläppta"

Publicerad 30 januari 2017 kl 19.51

Utrikes. Utrikesdepartementet har inte lyckats få något svar på vad som gäller för resor till USA för invandrare i Sverige med dubbelt medborgarskap, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt uppmanar USA:s ambassad personer från de berörda länderna att hålla sig borta.

Dela artikeln

President Trumps exekutiva order innebär att medborgare från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen tillfälligt stoppas från att resa in i USA.

Men vad som gäller mer specifikt är oklart, och svenska medier har uppmärksammat att tiotusentals iranska invandrare med medborgarskap i både Sverige och Iran inte vet vad som gäller för dem.

UD hade idag ett möte med USA:s chargé d'affaires David Lindwall. Myndigheten framförde under mötet "kritik" mot det amerikanska inresestoppet och bad om att få klarhet i vad de nya reglerna innebär för svenska medborgare med ursprung eller dubbelt medborgarskap i något av de berörda länderna.

Den amerikanska ambassaden hade dock inget svar utan hänvisade till att det fortfarande finns oklarheter gällande tolkningen av beslutet och att man inväntar vidare instruktioner från Washington.

"Regeringen förväntar sig att de som reser med ett svenskt pass ska kunna resa in i USA, och beklagar att det fortfarande råder oklarheter kring tolkningen av de nya reglerna", skriver UD i ett pressmeddelande.

Ambassaden: "Kom inte hit"
sin hemsida uppmanar USA:s ambassad i Stockholm samtidigt medborgare i de nämnda muslimska länderna att hålla sig borta.

 "Om du är medborgare i något av de här länderna, var vänlig och boka inte något visummöte och betala inga visumavgifter just nu. Om du redan har ett inbokat möte, var vänlig och KOM INTE. Du kommer inte att få komma in på ambassaden eller konsulatet", skriver de.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Miljoner såg hennes brandtal mot befolkningsbytet

"Våra eliter har förklarat krig mot oss".. Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0