Saudiomröstningen
Charles Michel.

Belgien ångrar röst på Saudiarabien till FN:s kvinnokommission

Publicerad 28 april 2017 kl 08.55
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Belgiens premiärminister Charles Michel säger att han ångrar att landet röstade på Saudiarabien till FN:s kvinno­kommission, rapporterar AP.

Dela artikeln

Michel berättade under gårdagen för parlamentet att FN-representanten inte hunnit överlägga med regeringen om hur han skulle rösta och skyllde på att omröstningen varit oväntad.

– Om vi kunde göra om det och om vi haft chans att diskutera frågan på regerings­nivå så skulle jag givetvis sagt att vi inte kan godkänna det här, sade premiär­ministern.

– Jag ångrar rösten.

Beslutet togs av FN:s ekonomiska och sociala råd och av FN-organets hemsida att döma framgår av mötes­handlingarna att nya delegater till FN:s kvinno­kommission var en av punkterna på dagordningen.

Belgien är ett EU-land som erkänt att man röstade in Saudiarabien i kvinno­kommissionen, men det står klart att ytterligare minst fyra EU-länder röstade på den muslimska diktaturen. Sverige är en av de stater som misstänks ha lagt sin röst på Saudiarabien, men regeringen har vägrat avslöja hur den svenska delegaten till rådet röstade. Omröstningarna är hemliga, men medlems­länderna är fria att avslöja hur de röstade om de så önskar.

Saudiarabien kommer ta plats i FN:s kvinno­kommission nästa år. Sedan tidigare är bland annat Iran, Qatar, Bahrain och Kuwait medlemmar i kvinno­kommissionen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0