Illustration av två kolliderande neutronstjärnor.

Guldläge för forskare när neutronstjärnor kolliderade

Publicerad 18 oktober 2017 kl 13.03

Vetenskap. I augusti upptäcktes för första gången gravitationsvågor från två kolliderande neutronstjärnor. Inom några timmar hade astronomer runt om i världen hittat källan till utbrottet i en galax 130 miljoner ljusår bort – och nu släpps flera vetenskapliga artiklar om den banbrytande upptäckten.

Dela artikeln

Observatorierna LIGO i USA och Virgo i Italien var de som stod bakom upptäckten av gravitationsvågorna i augusti. Det är också för det avgörande bidraget till LIGO-detektorn och upptäckten av gravitationsvågor som årets Nobelpris i fysik delas ut.

Nu kommer nästa stora nyhet. Den 17 augusti observerade nämligen detektorn gravitationsvågor från två kolliderande neutronstjärnor. Snabbt kunde även den optiska motsvarigheten hittas, i en närbelägen galax bara 130 miljoner ljusår bort. 

Det är första gången man kan observera ett himlafenomen i både gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning. Ett tiotal forskare från Oskar Klein Centrum vid Stockholms universitet har medverkat i studien.

– Först trodde jag nog att det var en vanlig supernova vi tittade på. Men snart blev vi varse att det handlade om något mycket mer spännande, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Institutionen för astronomi, Stockholms universitet, i ett pressutskick.

Han är en av medförfattarna till en övergripande artikel om den elektromagnetiska studien av neutronstjärnorna. Artikeln publiceras nu i tidskriften Science.

Medförfattare Stephan Rosswog medverkar även i flera andra artiklar och leder en egen studie med inriktning på grundämnesbildningen från dessa processer, som han modellerat under många år.

– Så vitt jag kan se så stämmer mina gamla beräkningar om att ämnen som exempelvis guld faktiskt bildas när neutronstjärnor kolliderar. Det här är det bevis jag väntat på i över 20 år, säger Stephan Rosswog.

Med teleskop i Chile har Jesper Sollerman tillsammans med flera andra forskare också kunnat följa hur ljuset från neutronstjärnekrocken falnade och blev allt rödare. De observationerna publiceras nu i tidskriften Nature.

Upptäckten knyter samman studier av gravitationsvågor, elektromagnetisk strålning och grundämnesbildning. Dessutom var Stockholmsforskare inblandade i letandet efter neutriner från samma källa.

Nu har forskarna vid Oskar Klein Centrum snart färdigställt sin nya kamera på Palomar-observatoriet i Kalifornien.

– Det blir ett av de effektivaste teleskopen för att finna framtida neutronstjärnekrockar när LIGO/Virgo börjar observera igen efter sommaren, säger Jesper Sollerman.


Nyheter från förstasidan

SD: Medborgarskap ska klippas om det behövs

Öppnade för att skicka hem invandrargängen. "De hör inte hemma i Sverige, de ska bort härifrån".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.