Riksbankens minusränta

Riksbanken lovar minusränta även 2019

Publicerad 6 september 2018 kl 19.20

Ekonomi. Bostadsmarknaden väntas ta glädjeskutt när Riksbanken nu skjuter fram sin första höjning av Sveriges rekordlåga ränta. Bankens nya räntebana, som tillkännagavs idag, anger nu att räntan ska "höjas" till -0,25 procent först i december – eller så sent som februari nästa år.

Dela artikeln

Beskedet innebär att minusräntan troligen står sig långt in på 2019, trots att Sverige sedan tio år tillbaka befinner sig i högkonjunktur. Beskedet är glädjande för många tungt belånade svenska bolånekunder men för Sverige som land väcks nu många frågor bland allmänheten.

Oron syntes inte minst i en chatt på SvD Näringslivs hemsida där riksbankschefen Stefan Ingves idag fick betydligt tuffare frågor från allmänheten än vad tidningens egna journalister brukar ställa efter bankens penningpolitiska möten.

"Politikerna säger att Sverige går urstarkt, varför har vi då en krisränta?" frågar sig signaturen Robert och får svar av Ingves att det är tack vare krisräntan som Sverige befinner sig i just en högkonjunktur.

"Är du säker på att ni verkligen kommer att hinna höja räntan innan nästa lågkonjunktur?" frågar signaturen Martin som får medhåll av flera andra skribenter, som påpekar att den svenska högkonjunkturen kulminerade med bostadsbubblans avkylning för ett år sedan och att Sverige nu är på väg i en lågkonjunktur.

"Vi ser framför oss en fortsatt stark konjunktur de närmaste åren. Och går det då som vi bedömer finns det snart utrymme att långsamt börja höja räntan", svarar Ingves på det.

Riksbanken var inte enig om sitt beslut idag. Vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten och förespråkade en höjning med 0,25 procentenheter i oktober.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Han förordade en omedelbar höjning av reporäntan till −0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Beslutet om reporäntan tillämpas från den 12 september 2018.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Ekonomi

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Styrelseproffs mörkar Viaplay i sitt cv efter kraschen

Körde bolaget i botten.. Nu suddar Pernille Erenbjerg i sin cv på Linkedin.0 

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0