Skandalerna i Swedbank

Swedbank beslutar om extern utredning

Publicerad 21 februari 2019 kl 16.08

Inrikes. Under torsdagen fortsatte Swedbanks aktie att rasa och nu har banken beslutat sig för en extern utredning efter SVT Uppdrag gransknings uppgifter om omfattande penningtvätt som ska ha gjorts genom banken.

Dela artikeln

Det är Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen som fattat beslut om att anlita revisionsbolaget EY för att analysera det material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage.

Detta efter att bankens aktie sjunkit i värde med tiotals miljarder sedan avslöjandet igår.

"I uppdraget som EY har fått från Swedbank ingår att självständigt analysera det material som Swedbank idag vid lunchtid på egen begäran fått från Sveriges Television. EY har också möjlighet att begära kompletterande material från Swedbank om de finner det relevant för deras utredning", skriver banken i ett pressmeddelande.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, säger Birgitte Bonnesen i ett uttalande.

EY kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

– Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens initiativ att tillsätta en extern granskning. Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank.


Nyheter från förstasidan

USA: "Inte acceptabelt" om Israel invaderar Rafah

"Bortom vad som är acceptabelt". Biden pressas hårt av interna motståndet mot Israel.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Inrikes

Par åtalas för människohandel med bärplockare

Thailändarna blev skuldsatta från start och fråntagna sina pass.. "De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation."0 

Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss. "Potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes."0 

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0