SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof kommenterade i förrgår domen mot sin partikamrat Michael Hess i ett inslag i SD:s webb-tv.

SD kritiserar dom för hets mot folkgrupp

Publicerad 10 maj 2014 kl 17.46

Inrikes. Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Richard Jomshof riktar skarp kritik mot domen mot partikamraten Michael Hess. Hess dömdes i torsdags för hets mot folkgrupp efter att ha hävdat att det finns ett samband mellan islam och våldtäkter.

Dela artikeln

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder", skrev SD-politikern Michael Hess i en kommentar till en artikel om kvinnor som våldtagits på Tahrirtorget i Kairo.

Så får man inte säga, oavsett om det är sant eller inte, slog rådmannen Lise-Lotte Bäckström fast i en dom som Blekinge tingsrätt meddelade i torsdags. Hess dömdes för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Nu riktar SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof skarp kritik mot domen i ett inslag i partiets webb-tv. Jomshof hjälpte Hess att ta fram bevisning för att hans påstående att invandrare från Mellanöstern och Afrika är överrepresenterade i våldtäkter är korrekt.

– Vi har varit tydliga med att han kanske uttryckte sig lite väl generaliserande och på ett sätt som kanske inte är så bra, men han har rätt i sak menar vi, säger Jomshof.

– Det är klart och tydligt bevisat i svensk forskning att vissa invandrargrupper är kraftigt överrepresenterade.

Men åklagaren brydde sig aldrig om att bemöta den bevisning som Hess presenterade i rätten.

– Åklagarens hela inlägg handlade om känslor, att hon tyckte att hans inlägg var hets mot folkgrupp. Hon bemödade sig inte ens om att gå emot bevisningen, säger Jomshof som hade förväntat sig en friande dom.

Han är mycket kritisk mot att rätten inte har tagit hänsyn till om det Hess har sagt stämmer, utan dömer honom ändå.

– Det är ett väldigt hårt slag mot yttrandefriheten. Det innebär egentligen att man kan säga saker som är helt sanna, att man kan belägga sina påståenden och ändå bli dömd för hets mot folkgrupp. Det är klart att det är anmärkningsvärt. Jag får känslan av att det finns en sorts politisk agenda bakom, åtminstone från åklagarens sida, säger Jomshof.

– Jag förutsätter att domen kommer att överklagas, för om det här får prejudicerande effekt så kommer det att hämma yttrandefriheten i Sverige på ett mycket negativt sätt. Om det här skulle vara verklighet även efter nästa instans, då har vi ingen riktig yttrandefrihet längre.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Inrikes

Par åtalas för människohandel med bärplockare

Thailändarna blev skuldsatta från start och fråntagna sina pass.. "De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation."0 

Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss. "Potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes."0 

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0