" /> " /> " />
Henrik Arnstad
Den norske sociologen Pål Veiden riktar nu hård kritik mot historiestudenten Henrik Arnstad, som Veiden menar ägnar sig åt citatfusk.

Norsk forskare: Henrik Arnstad fuskar med citat

Publicerad 20 november 2013 kl 14.43

Inrikes.Författaren Henrik Arnstad anklagade den norske sociologen Pål Veiden för att vilja ta ifrån alla romer deras barn. Men det var citatfusk från Arnstads sida, skriver Veiden i ett genmäle som DN publicerade igår – fem veckor efter att tidningen tog in Arnstads artikel.

Gilla artikeln på Facebook

”Hur tolerant är du när du har en zigenarfamilj i våningen under dig, trappuppgången är nedsvinad och det är bråk dygnet runt? Det kostar så lite att vara ädel. Jag tror att en del som är ute på fältet har andra upplevelser, särskilt när det gäller barn och unga. Jag tror att det skulle vara till stor fördel om fler romska familjer fråntogs sina barn.”

citerades Pål Veiden, sociolog vid Högskolan i Oslo och Akershus, i den norska tidningen Vårt Land i augusti. Veiden intervjuades mot bakgrund av att han arbetade med en rapport om romer på uppdrag av den liberala tankesmedjan Civita.

Uttalandet syftade enligt Veiden på att sociala myndigheter borde ingripa i större omfattning i fall av bristande omsorg i romska miljöer.

Men när Henrik Arnstad citerade Pål Veiden i en DN-artikel om Norge ändrade den historiestuderande författaren citatet så att det såg ut som om Veiden ville omhänderta alla romska barn. Arnstad passade också på att baka ihop citatet om omhändertagande av barn med en mening hämtad från ett helt annat uttalande av Veiden.

"Det upprätthåller fattigdom och de blir aldrig integrerade. Jag tror att det vore en stor fördel om romerna fråntogs sina barn.”

Så såg citatet av Veiden ut när det dök upp i en artikel av Arnstad på DN:s kultursida den 14 oktober.

Att Veiden blivit felciterad påpekade tankesmedjan Civitas chef Kristin Clemet i ett genmäle som skickades till DN redan den 22 oktober. Trots upprepade löften publicerade DN aldrig genmälet – något Kristin Clemet berättade om i en debattartikel i förrgår.

Men igår publicerade DN ett genmäle där Pål Veiden själv bemöter Arnstads anklagelser.

”I sitt inlägg kritiserar Arnstad den liberala tankesmedjan Civita för att ha beställt en rapport, vars huvudbudskap är att romer ska fråntas sina barn, och att detta är något jag – som ansvarig författare till rapporten – anser. Det är ett absurt påstående. Jag har aldrig framfört en sådan åsikt. Ännu allvarligare är det att Arnstad, för att få sin patiens att gå ut, ägnar sig åt rent citatfusk”, skriver Veiden.

Veiden påpekar att Arnstad i efterhand själv har rättat det felaktiga citatet i ett inlägg på sin blogg och undrar varför någon rättelse inte införts i DN.

”[V]arför har inte Dagens Nyheter rättat felen – eller tagit kontakt med mig och bett om ursäkt? Hoppas verkligen inte att den låga intellektuella nivå som Arnstad lägger sig på är representativ för den svenska debatten om dessa viktiga socialpolitiska frågor”, avslutar Veiden sin artikel.

Sent igår eftermiddag publicerade DN en rättad version av Arnstads artikel.

Det är inte första gången som Henrik Arnstad ertappas med olika former av fusk. Fria Tider avslöjade i november förra året att han felaktigt utgett sig för att ha en kandidatexamen i historia – något som föranledde en rättelse i bland annat Historisk tidskrift.

”På förekommen anledning skall klargöras att kandidatexamen felaktigt men utan redaktionens förskyllan angavs som Henrik Arnstads akademiska titel i Historisk tidskrift 130:3 (2010:3) s. 564”, skrev tidskriftens redaktion i nr 2013:1.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Fridolin rasar mot KD:s besked och börjar prata om "Hitlers krigsdivisioner"

Kritiken mot Kristdemokraterna fortsätter hagla.. "Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner."0 

Björklund: Snart blir SD:s dröm om ett konservativt block verklighet

Även L-ledaren rasar mot Kristdemokraternas besked.. "Det är sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar, och sannolikt det första steget mot det konservativa block som Sverigedemokraterna drömmer om."0 

Lööfs bittra svar till KD: "Jag är djupt besviken"

Börjar prata om nynazism.. "Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD."0 

Systembolaget har dubbelt så högt förtroende som DN

Aftonbladet och Expressen hamnar i förtroendebarometerns botten.. Samtidigt visar mätningen att nästan alla miljöpartister "älskar" public service.0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus