Norska och danska kronor ska ingå i valutareserven

Publicerad 7 november 2018 kl 13.37

Ekonomi. Riksbankens direktion har beslutat att norska och danska kronor från och med nästa år ska ingå i den svenska valutareserven.

Gilla artikeln på Facebook

Det är för att valutareservens sammansättning "bättre ska återspegla vilka valutor Riksbanken behöver hålla i beredskapssyfte" som direktionen fattat beslut om att valutareserven från och med nästa år även kommer att innehålla tillgångar i norska och danska kronor.

"Det är fortfarande mycket angeläget att bankerna i första hand själva har tillräckliga likviditetsreserver så att de kan hantera de risker de tar i sin verksamhet. Det är därför Riksbanken anser att Finansinspektionen bör ställa krav på svenska storbankers likvidi-tetstäckningsgrad (LCR) i för bankerna väsentliga valutor", skriver Riksbanken.

Riksbankens direktion fattar varje år beslut om de regelverk som anger ramarna för förvaltningen av guld- och valutareserven. Den nya finansiella risk- och investeringspolicyn börjar gälla den 1 januari 2019. Förändringarna i valutareservens sammansättning kommer att genomföras under perioden januari-mars 2019.


Ekonominyheter

Bostadsbubblan: "Sämsta januari någonsin"

Fortsatt stagnation på bostadsmarknaden.. "Den lägsta januariuppgången någonsin för HOXSWE."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus