Norska och danska kronor ska ingå i valutareserven

Publicerad 7 november 2018 kl 13.37

Ekonomi. Riksbankens direktion har beslutat att norska och danska kronor från och med nästa år ska ingå i den svenska valutareserven.

Gilla artikeln på Facebook

Det är för att valutareservens sammansättning "bättre ska återspegla vilka valutor Riksbanken behöver hålla i beredskapssyfte" som direktionen fattat beslut om att valutareserven från och med nästa år även kommer att innehålla tillgångar i norska och danska kronor.

"Det är fortfarande mycket angeläget att bankerna i första hand själva har tillräckliga likviditetsreserver så att de kan hantera de risker de tar i sin verksamhet. Det är därför Riksbanken anser att Finansinspektionen bör ställa krav på svenska storbankers likvidi-tetstäckningsgrad (LCR) i för bankerna väsentliga valutor", skriver Riksbanken.

Riksbankens direktion fattar varje år beslut om de regelverk som anger ramarna för förvaltningen av guld- och valutareserven. Den nya finansiella risk- och investeringspolicyn börjar gälla den 1 januari 2019. Förändringarna i valutareservens sammansättning kommer att genomföras under perioden januari-mars 2019.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskarna drar åt svångremmen. Hushållens sparande är det högsta på 18 år – medan de nya lånen minskar kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus