Donald Trump.

Norska politiker nominerar Trump till Nobels fredspris

Publicerad 14 juni 2018 kl 17.47

Inrikes. Norska politiker har nominerat Donald Trump till Nobels fredspris. Detta efter den amerikanske presidentens historiska möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Singapore.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Christian Tybring-Gjedde och Per-Willy Amundsen, båda repre­sentanter för Frem­skritts­partiet i stortinget, som ligger bakom nomi­neringen, rapporterar NRK.

– Det som sker nu är historiskt. Man har startat en process som kan säkra världsfreden för lång tid framöver, säger Amundsen till NRK.

Han fortsätter:

– Det er en skör process, men vi måste självklart göra det vi kan för att bidra till att den leder till goda resultat. Det menar jag att vi kan göra genom att skicka en tydlig signal om att ge Trump fredspriset.

Det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un ägde rum i Singapore tidigare i veckan. Parterna skrev på ett avtal som berör kärnvapennedrustning på Koreahalvön, men Trump kritiseras i media för att inte ha gjort tillräckligt.

Christian Tybring-Gjedde säger till NRK att det visserligen inte rör sig om ett bindande avtal, men att det är ett initiativ till att få igång nedrustningen och upphöra med aggressiva militärövningar i området.

– Om man ser det på det viset sätter det här press på Donald Trump att fortsätta det han påbörjat, säger Tybring-Gjedde.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat nyckeln till att behandla akne. Forskargruppen "väldigt entusiastisk."0 Plus

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0