Donald Trump.

Norska politiker nominerar Trump till Nobels fredspris

Publicerad 14 juni 2018 kl 17.47

Inrikes. Norska politiker har nominerat Donald Trump till Nobels fredspris. Detta efter den amerikanske presidentens historiska möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Singapore.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Christian Tybring-Gjedde och Per-Willy Amundsen, båda repre­sentanter för Frem­skritts­partiet i stortinget, som ligger bakom nomi­neringen, rapporterar NRK.

– Det som sker nu är historiskt. Man har startat en process som kan säkra världsfreden för lång tid framöver, säger Amundsen till NRK.

Han fortsätter:

– Det er en skör process, men vi måste självklart göra det vi kan för att bidra till att den leder till goda resultat. Det menar jag att vi kan göra genom att skicka en tydlig signal om att ge Trump fredspriset.

Det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un ägde rum i Singapore tidigare i veckan. Parterna skrev på ett avtal som berör kärnvapennedrustning på Koreahalvön, men Trump kritiseras i media för att inte ha gjort tillräckligt.

Christian Tybring-Gjedde säger till NRK att det visserligen inte rör sig om ett bindande avtal, men att det är ett initiativ till att få igång nedrustningen och upphöra med aggressiva militärövningar i området.

– Om man ser det på det viset sätter det här press på Donald Trump att fortsätta det han påbörjat, säger Tybring-Gjedde.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0