Tiggeriet
Erik Ullenhag var integrationsminister 2010-2014.

Nu vill Ullenhag köra ut tiggarna igen

Publicerad 19 april 2015 kl 16.23

Politik. Före detta integrationsminister Erik Ullenhag skriver i en debattartikel idag att han inte vill att fler tiggande romer kommer till Sverige – istället vill han att tiggarna får hjälp på plats i sina hemländer. Utspelet går på tvärs mot den politik han själv bedrev i egenskap av integrationsminister 2010-2014.

Gilla artikeln på Facebook

Sommaren 2010 började fenomenet med tiggande romer på gatorna i framförallt de större städerna i Sverige att bli allt mer påtagligt. Polisen svarade i början med att i razzior omhänderta dussintals tiggande romer för att omedelbart utvisa dem tillbaka hem till sina hemländer.

Vänsterliberal media uppmärksammade polisens krafttag mot tiggeriet och bland annat vänsterradikala Sveriges radio gjorde ett flertal snyftartiklar och radioinslag där man påstod att polisen gjorde fel när de utvisade romerna.

Samma höst tillträdde Erik Ullenhag som ny integrationsminister och en av hans första större åtgärder i tiggarfrågan var att ta fram en så kallad vitbok om övergrepp mot romer. Enligt vitboken var utvisningarna av romer ett "uttryck för en diskriminering och antiziganism som inte på allvar har ifrågasatts och bekämpats". Sommaren 2011 stoppades alla fortsatta utvisningar av tiggarna efter ett beslut från Justitieombudsmannen där gränspolisens utvisningar kritiserades i skarpa ordalag.

– Vi ansåg att det var rätt då men sedan, när diskussionen kom upp, ändrade vi vår policy. Vi tittade närmare på det här och kom fram till att tiggeri inte är något brottsligt och inte förbjudet i den lokala ordninsgstadgan, kommenterade Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Västra götaland.

Beskedet om att det nu var fritt fram för romerna att ta sig till Sverige och tigga gjorde att tiggeriet ökade markant. 2013 kom uppemot ett par tusen romer till Sverige för att bland annat tigga, begå brott eller sälja sex, skrev Sydsvenskan förra året. Sedan dess uppges antalet romer som söker sig till Sverige för att tigga ha flerdubblats.

Nu har alltså Erik Ullenhag, som så sent som förra året menade att det var "diskriminering och antiziganism" att utvisa tiggande romer från Sverige, gjort en politisk kovändning i tiggerifrågan.

"En välvilja att hjälpa fattiga människor riskerar alltså att leda till att fler människor kommer till Sverige och fastnar i misär. Lösningen på tiggarfrågan finns inte i Sverige, den finns i Rumänien", skriver han bland annat i debattartikeln som han författat tillsammans med Tina Acketoft (FP).

I debattartikeln går han även till attack mot Gustav Fridolin (MP) som den förra regeringen, där han själv var minister, gjorde en migrationspolitisk uppgörelse med om att öka invandringen till Sverige.

Fria Tider har försökt få tag på Erik Ullenhag för en kommentar till hans debattartikel och för att fråga honom om han själv nu anser att han bedrev en felaktig politik i fyra års tid.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.