Nya polishelikoptrar ska bekämpa dåd med "grovt och omfattande våld"

Publicerad 22 maj 2018 kl 13.18

Inrikes. Polismyndigheten har avsatt 400 miljoner för att, på uppdrag av regeringen, stärka förmågan mot terrorism fram till år 2020. Nu är det klart med inköp av två nya helikoptrar – och samtidigt pågår en förstärkning av nationella insatsstyrkan för att att höja polisens förmåga att hantera dåd "med grovt och omfattande våld".

Gilla artikeln på Facebook

Huvuddelen av satsningen riktas mot de de olika polisregionerna och innefattar bland annat tillgång till förstärkningsvapen, skyddsutrustning och fordon.

På nationell nivå är det nu klart att myndigheten utökar helikopterförmågan i polisregion syd. Två nya helikoptrar köps in för att höja nationella insatsstyrkans insats- och transportförmåga.

Utöver inköpet av helikoptrarna pågår en resursförstärkning av nationella insatsstyrkan, som just nu rekryterar nya medarbetare.

– För första gången så behöver de sökande inte vara poliser utan även personer med erfarenhet från Försvarsmakten, Kustbevakningen och tullen har möjlighet att söka, säger Hampus Nygårds, chef för nationella insatsstyrkan, på polisens hemsida.

Snabbare tillgång till helikoptrar ska stärka polisens förmåga vid tidskritiska insatser i svårtillgängliga miljöer.

– Det här är avgörande satsningar som gör att polisen höjer sin förmåga ytterligare mot terrorism. Polisens uppgift är att förhindra och hantera ett påbörjat terrorattentat eller annat angrepp med grovt och omfattande våld. Det är viktigt att vi är förberedda för att kunna bemöta detta, säger Mats Löfving, chef på polisens nationella operativa avdelning.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.