Hatet mot nätet

Nya Zeeland inför fängelse på att skämta om kvinnor och invandrare

Publicerad 4 juli 2015 kl 18.33

Politik. Den som planerar att dra ett elakt skämt om invandrare eller kvinnor i Nya Zeeland i fortsättningen kan behöva tänka om. Nu antar nämligen det liberala landet en ny lag som kriminaliserar kränkande skämt om bland annat kvinnor och etniska minoriteter.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den nya lagen, som antogs den 29 juni lokal tid, ska vissa typer av yttranden på internet bli brottsligt på Nya Zeeland, rapporterar Radio New Zealand. Lagen kallas "lagen mot cyberhån" och förbjuder kränkande skämt om minoriteter, religioner, kvinnor och handikappade.

Lagen menar att den som utsätts för elaka skämt kan lida "mental skada genom digital kommunikation" och att kritiska yttranden om minoritetsgrupper därför ska bestraffas med fängelse i upp till två år. Dessutom kan den som skojar om ett kränkt grupp tvingas betala 50.000 nyzeeländska dollar (ca 282.000 kronor) i böter.

En speciell myndighet inrättas samtidigt för att bedriva tillsyn över nyzeeländarnas förmåga att rätta sig efter västerländsk politisk korrekthet när de kommunicerar på nätet. 

Miljöpartiet på Nya Zeeeland har varit lagens starkaste kritiker i parlamentet och försökte under parlamentsdebatten i slutet av juni att få förslaget nedröstat. Parlamentsledamoten Gareth Hughes, som företräder partiet, försökte förgäves förklara för parlamentet att den nya lagen strider mot yttrandefriheten.

Förra året inledde mediejätten Bonnier en kampanj i Sverige för att skapa en övervakningsmyndighet för Internet även här. I en offensiv kampanj i Veckorevyn riktade sig mediehuset direkt mot unga tjejer och föreslog en långtgående reglering av yttranden på nätet, med en statlig myndighet som övervakande organ.


Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0