Invandrarprotesten i Östersund

Nyanlända invandrare vägrade kliva av buss

Publicerad 31 december 2014 kl 15.47

Inrikes. Migrationsverket i Jämtland har under dagen idag haft problem med en busslast invandrare som vägrat kliva av bussen eftersom de inte varit nöda med asylboendet.
– Normalt spelar jag musik och skriver låtar. Det går inte här, klagar en av flyktingarna.

Gilla artikeln på Facebook

Jämtlands inland lockar inte asylsökare såhär års. Migrationsverket fick idag tillkalla polisen till en busslast med nya invandrare som inkvarterats på asylboendet i Grytan utanför Östersund – efter att hälften av dem vägrat kliva av bussen. Det 30-tal invandrare som barrikaderat sig på bussen sade att de ville tillbaka söderut igen, till varmare breddgrader och Malmö där bussresan tog sin början.

Polisen uppgav att man inte kunde hjälpa Migrationsverket utan menade istället att de får lösa sådana problem själva. Eftersom bussen var chartrad av Migrationsverket så saknar man laglig rätt att avhysa bångstyriga invandrare, sade polisen till Fria Tider.

– Det här är ju en buss som Migrationsverket har chartrat för transport av de asylsökande personerna, det är alltså inte att jämställa med en vanlig buss som går i linjetrafik, förklarade vakthavande befäl Bengt Stadin för Fria Tider.

– Vi har lämnat det där för länge sedan, förmodligen så sitter de kvar i den där bussen, sade han.

Stadin sade också att det inte är särskilt vanligt att Migrationsverket tillkallar polis för att få ut invandrare från deras chartrade bussar.

– Jag har aldrig stött på det här tidigare.

Invandrarna valde dock att motvilligt men självmant lämna bussen efter en stund, rapporterar lokaltidningen. Men det var inte utan protester eftersom invandrarna förväntar sig en betydligt högre standard på det svenska asylmottagandet.

– Normalt spelar jag musik och skriver låtar. Det går inte här, beklagar sig en av invandrarna som redan bor på förläggningen och som påstår sig vara på flykt undan krig.

– Det är ju livsfarligt för mig att vistas här, säger istället en annan av dem som kom idag, pekandes på marken där det är snö och is.

En tredje av dem tycker att asylmottagandet är så dåligt i Sverige att han längtar tillbaka till Libanon igen.

– Där slapp man i alla fall frysa, säger han och hotar med att hungerstrejka om inte standarden på boendet höjs.

Artikeln är uppdaterad.


Nyheter från förstasidan

Taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0