Nytt internetfilter redan gång – EU kan stoppa "terrorpropaganda"

Publicerad 16 april 2019 kl 10.05

Utrikes. Imorgon onsdag röstar EU-parlamentet om nästa planerade inskränkning av internet, ett "terrorfilter". Nu varnas det för effekterna av en sådan lag.

Gilla artikeln på Facebook

EU:s ministerråd sade ja till det så kallade upphovsrättsdirektivet, som innebär djupgående förändringar för friheten på nätet.

Redan nu är nästa filter på gång, ett så kallat terrorfilter.

Det innebär att sajter, stora som små, måste radera "terrorpropaganda" inom en timme. Annars blir de ansvariga för brottet och tvingas betala böter.

Förra veckan röstade utskotten ja till förslaget, och i morgon onsdag röstar parlamentet.

Enligt Emanuel Karlsten är även detta förslag problematiskt. Hur ska till exempel "terrorpropaganda" definieras? Han menar att det nu blir staten som kommer avgöra vad som är terrorpropaganda och därmed vilken information som människor ska kunna ta del av.

Han påpekar att det i strikt mening inte är ett filter, men att det i praktiken blir det eftersom få har möjlighet att bemanna och övervaka sina sajter dygnet runt.

"Men framför allt är det ytterligare ett steg mot striktare reglering av internet. Istället för att driva fram organiska lösningar, tvingas det med lagstiftning fram lösningar som kan krossa sajter med små resurser och ge ännu mer makt till de med oändliga resurser", skriver Emanuel Karlsten i en artikel på Breakit.

Samtidigt spår andra att framtida uppladdningsfilter även kommer förbjuda invandringskritik.

"Genom uppladdningsfiltret så etablerar EU en ny princip som säger att ägaren av en sajt är ansvarig för att olagligt material inte publiceras på sajten. Att stoppa spridning av upphovsrättsskyddat material ger också möjligheten att senare kunna stoppa spridningen av andra obekväma åsikter – som invandringskritik", skriver John Gustavsson på NI.


Nyheter från förstasidan

Malmöpolisens senaste "knep" för att stoppa brott – högtalare på offentliga platser

Polisen ska i realtid säga till brottslingarna att sluta begå dumheter. "Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser."0 

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0