Obama-gate
Downingstreet/CC-BY-NC-ND

Obama godkände avlyssning av Merkels mobil – ville "veta allt" om henne

Publicerad 28 oktober 2013 kl 02.01

Utrikes.USA:s kontroversielle president Barack Obama hade full insyn i NSA:s avlyssning av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Han ville "veta allt om henne" skriver den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska övervakningen av Tysklands förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon har pågått i flera år och avlyssningen var godkänd och beställd av USA:s president Barack Obama själv, enligt Bild am Sonntags uppgifter, som kommer från en källa inom den amerikanska underrättelse­tjänsten. Vecko­tidningen skriver att Obama inte litade på Merkel, ville veta allt om henne och att han gav order till NSA om att upprätta en akt om den tyska förbundskanslern.

Barack Obama ska ha känt till övervakningen sedan 2010, då han fick veta att NSA hade lyckats avlyssna Angela Merkels mobiltelefon. Informationen delgavs Obama under ett personligt möte med NSA-chefen Keith Alexander.

Enligt New York Times insisterade Susan E. Rice, Obamas säkerhetspolitiske rådgivare, under torsdagen på att presidenten inte hade känt till avlyssningen av Merkels mobiltelefon, när hon blev uppringd av arga företrädare för den tyska regeringen. Vita huset har emellertid inte kommenterat de nya uppgifterna i Bild am Sonntag.

Övervakningen av Merkels mobiltelefon ska ha skötts av 18 NSA-agenter från den amerikanska ambassaden strax intill Brandenburger Tor. Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich sade till Bild am Sonntag att om det stämmer så har USA brutit mot tysk lag på tysk mark.

Veckotidningen Der Spiegel rapporterade på lördagen att USA kan ha avlyssnat Merkel så tidigt som 2002 då hon inte ännu var förbundskansler. Der Spiegel baserar sina uppgifter på dokument från SCS som lyder under NSA.

Det är sedan tidigare känt att Merkels föregångare, socialdemokraten Gerhard Schröder, var avlyssnad av USA redan 2003, under George W. Bushs tid som president. Tillsammans med Frankrike hade Tyskland och Ryssland då vägrat att delta i invasionen av Irak. När USA bestämde sig för att anfalla Libyen under 2011 informerade man inte den tyska regeringen, som blev det enda västlandet att helt sätta sig emot kriget när frågan avgjordes i FN.

I veckan skickar Tyskland en delegation till Washington för att utreda uppgifterna om avlyssningen av Merkel.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.