Omfattande svensk studie: Tonårsflickor som tar p-piller blir deprimerade

Publicerad 20 maj 2018 kl 15.38

Vetenskap. En omfattande svensk registerstudie visar att det finns ett "mycket starkt" samband mellan bruk av hormonella preventivmedel och ökad förskrivning av antidepressiva läkemedel bland flickor.

Gilla artikeln på Facebook

Studien, som genomförts av forskare vid Lunds universitet, innefattar över 800.000 kvinnor i Sverige i åldern 12-30 år – vilket är majoriteten av alla kvinnor i landet i åldersgruppen.

– I studien finns en mycket stark koppling mellan användning av hormonella preventivmedel och förskrivning av psykotropa läkemedel bland de yngsta, säger forskaren Sofia Zettermark i ett utskick.

Sambandet blir dock svagare med stigande ålder.

– Bland de kvinnor som lämnat tonåren ser vi i studien inget samband alls, säger Sofia Zettermark.

Studien visade också på skillnader mellan olika typer av preventivmedel. Förskrivning av psykotropa läkemedel var högst vid bruk av icke-orala preventivmedel och de som är baserade på enbart gestagener. Bland icke-orala former finns exempelvis p-ring, hormonspiral och p-plåster.

Resultaten överensstämmer till stora delar med vad som framkommer i en stor, dansk registerstudie som publicerades 2016.


Nyheter från förstasidan

Hanif Bali vill stoppa all flyktingmottagning

Anna Hedenmo föreslår att han kan sluta twittra. "Jag vägrar vara en filtrerad maskin som säger exakta korrekta saker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Gifter i vanlig plast försämrar barns språkutveckling. Samma resultat i både Sverige och USA.0 

Framlottade riksdagsmän skulle bättre representera väljarna. Sören Holmberg testade vad som skulle hända om ledamöterna slumpas fram.0 

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0