Stalindomaren i Sverige
Polens justitieminister Zbigniew Ziobro riktar hård kritik mot hur Sverige hanterar ärendet med Stefan Michnik (t.h).

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Publicerad 19 februari 2019 kl 22.21

Utrikes. Det polska utrikesdepartementet kallade idag till sig Sveriges ambassadör, rapporterar polska Do Rzeczy. Bakgrunden är att Sverige vägrar att lämna ut en stalinistisk domare som Polen efterlyser för misstänkta brott mot mänskligheten.
– Det är en otrolig tolkning, säger Polens justitieminister Zbigniew Ziobro.

Gilla artikeln på Facebook

Ärendet berör den kommunistiske polsk-judiske domaren Stefan Michnik, som är internationellt efterlyst av Polen för att olagligen ha dömt en rad polska frihetskämpar till döden i Warszawa under åren 1952–1953.

Michnik misstänks för ha begått 30 brott "som bär tecknen för brott mot mänskligheten" under Stalintiden. 

Men Göteborgsdomaren Mats Hagelin beslutade nyligen att inte lämna ut Stefan Michnik, som flydde till Sverige 1969 och idag är svensk medborgare, till Polen. Detta med hänvisning till preskriptionstiden och Michniks svenska medborgarskap .

Polens regering köper dock inte det svenska resonemanget. 

– Det är en otrolig tolkning med tanke på vi har att göra med brott mot mänskligheten, mord som mot bakgrund av internationella konventioner aldrig ska preskriberas, säger Polens utrikesminister Zbigniew Ziobro enligt Do Rzeczy.

Enligt TT kallades Sveriges ambassadör Stefan Gullberg till polska UD under tisdagen. Där träffade han Polens vice utrikesminister Szymon Szynkowski vel Sek.

– Vi har tagit del av polska företrädares synpunkter i den här frågan, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på svenska UD, till TT.

Sveriges agerande "saknar motstycke"
Szynkowski vel Sek säger i en intervju med polska Radio Zet att Sveriges agerande "saknar motstycke".

– Det saknar motstycke att man vägrar att lämna ut en stalinistisk brottsling som utfärdade dödsdomar och har visat sig ha begått brott mot mänskligheten.

Stefan Michnik är idag 89 år. Han flydde Polen i samband med de interna antisemitiska utrensningarna inom det polska kommunistpartiet i slutet av 1960-talet. Han är halvbror till Adam Michnik, som idag är chefredaktör för den vänsterliberala polska tidningen Gazeta Wyborcza.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

EU betalar domstol för att åtala Assad

Finansierar process vid kontroversiella ICC.. Omstridda domstolen kan anse sig behörig att åtala Syriens statsledning även utan stöd i FN.0 

Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti jobbar på en ny lag.. "Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus