Stalindomaren i Sverige
Polens justitieminister Zbigniew Ziobro riktar hård kritik mot hur Sverige hanterar ärendet med Stefan Michnik (t.h).

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Publicerad 19 februari 2019 kl 22.21

Utrikes. Det polska utrikesdepartementet kallade idag till sig Sveriges ambassadör, rapporterar polska Do Rzeczy. Bakgrunden är att Sverige vägrar att lämna ut en stalinistisk domare som Polen efterlyser för misstänkta brott mot mänskligheten.
– Det är en otrolig tolkning, säger Polens justitieminister Zbigniew Ziobro.

Gilla artikeln på Facebook

Ärendet berör den kommunistiske polsk-judiske domaren Stefan Michnik, som är internationellt efterlyst av Polen för att olagligen ha dömt en rad polska frihetskämpar till döden i Warszawa under åren 1952–1953.

Michnik misstänks för ha begått 30 brott "som bär tecknen för brott mot mänskligheten" under Stalintiden. 

Men Göteborgsdomaren Mats Hagelin beslutade nyligen att inte lämna ut Stefan Michnik, som flydde till Sverige 1969 och idag är svensk medborgare, till Polen. Detta med hänvisning till preskriptionstiden och Michniks svenska medborgarskap .

Polens regering köper dock inte det svenska resonemanget. 

– Det är en otrolig tolkning med tanke på vi har att göra med brott mot mänskligheten, mord som mot bakgrund av internationella konventioner aldrig ska preskriberas, säger Polens utrikesminister Zbigniew Ziobro enligt Do Rzeczy.

Enligt TT kallades Sveriges ambassadör Stefan Gullberg till polska UD under tisdagen. Där träffade han Polens vice utrikesminister Szymon Szynkowski vel Sek.

– Vi har tagit del av polska företrädares synpunkter i den här frågan, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på svenska UD, till TT.

Sveriges agerande "saknar motstycke"
Szynkowski vel Sek säger i en intervju med polska Radio Zet att Sveriges agerande "saknar motstycke".

– Det saknar motstycke att man vägrar att lämna ut en stalinistisk brottsling som utfärdade dödsdomar och har visat sig ha begått brott mot mänskligheten.

Stefan Michnik är idag 89 år. Han flydde Polen i samband med de interna antisemitiska utrensningarna inom det polska kommunistpartiet i slutet av 1960-talet. Han är halvbror till Adam Michnik, som idag är chefredaktör för den vänsterliberala polska tidningen Gazeta Wyborcza.


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus