Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Pengar till illegala invandrare – kravet bakom Miljöpartiets och Alliansens grönblå styre i Stockholm

Publicerad 12 oktober 2018 kl 15.34

Inrikes. Miljöpartiet har nu inlett ett "grönblått samarbete" för att styra Stockholms stad ihop med Alliansen den närmaste mandatperioden. MP gick med på samverkan efter att man fått igenom krav om fortsatt bistånd till illegala invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

I årets kommunval i Stockholm fick det så kallade rödgrönrosa samarbetet, som tidigare styrt huvudstaden, inte egen majoritet.

Miljöpartiet inledde därför samtal med de borgerliga partierna, samtal som nu lett fram till ett nytt styre.

"Vi har nu nått en överenskommelse om ett grönblått styre i Stockholm där vi får igenom mycket stora delar av vårt valmanifest. Det viktiga för Miljöpartiet har varit att säkra en fortsatt offensiv klimatpolitik och en medmänsklig agenda. Det kan vi göra nu", skriver partiet på Facebook.

Med "medmänsklig agenda" menar man sådant som fortsatt ekonomiskt bistånd till illegala invandrare.

Det "grönblåa samarbetet" är bland annat överens om följande: Miljözoner på gator med dålig luftkvalitet samt miljözon på Hornsgatan 2020, ingen förlängning av avtalet för Bromma flygplats, att inrättade graffitiväggarna kvarstår samt att Stockholms stad ska "behålla ekonomiskt bistånd till papperslösa barn", något som Moderaterna tidigare sagt nej till.

En annat avgörande faktor var att Sverigedemokraterna inte skulle få någon makt, en uppfattning som Alliansen delar.

– Miljöpartiet kan idag presentera ett nytt styre för Stockholm där miljö, klimat och medmänsklighet fortsatt kommer att stå i fokus, säger Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

– Miljöpartiet gick till val på att göra Stockholm till en öppen, hållbar och modern stad med livskvalitet för alla stockholmare och hänsyn om kommande generationer. Efter många samtal med de borgerliga partierna i Stadshuset kan vi nu ingå i en majoritet där Miljöpartiet både får igenom mycket grön politik samtidigt som vi säkerställer att Sverigedemokraterna inte ges inflytande, fortsätter han.


Nyheter från förstasidan

Erik Bengtzboe (M) lämnar uppdrag efter mammabluffen

Går med på att lämna tunga M-uppdrag i riksdagen. 32-årige kulturmarxisten fick ut över 150.000 i bidrag genom att vara skriven hos mamma.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0