Tortyrvåldtäkten i Malmö
Arkivbild.

Polisen dementerar INTE uppgiften att våldtäktsmännen satte eld på flickan

Publicerad 18 december 2017 kl 14.27

Inrikes. På nätet florerar uppgifter om att gärningsmännen satte eld på den underåriga flicka som grovt gruppvåldtogs i Malmö i helgen. När Fria Tider ringer upp polisen vill man dock varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Polisen vill inte heller gå ut med signalement på gärningsmännen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 03-tiden natten till lördag som polisen larmades om att en yngre kvinna blivit utsatt för en brutal gruppvåldtäkt vid en lekpark i Sofielund i Malmö.

Flickan, som enligt polisen är under 18 år gammal, blev så allvarligt skadad att hon fick föras till sjukhus med ambulans.

På nätet florerar uppgifter om att gärningsmännen hällt tändvätska på flickans underliv och sedan tänt eld på henne.

Nationalekonomen Tino Sanandaji skriver på sin Facebook att han fått uppgifterna från en "trovärdig" källa:

"Eftersom det skett tre överfall och gärningsmännen är på fri fot ser jag inga skäl att hålla inne information, även om ryktet inte är bekräftad. En trovärdig källa som kontaktade mig menar att gärningsmännen efter våldtäkten har sprutat tändvätska på flickans underliv och tänt på", skriver han.

Men när Fria Tider ringer upp polisens Nils Norling vill han varken dementera eller bekräfta uppgifterna.

Varför betecknar ni det som en grov våldtäkt?

– Det är baserat på den information vi har i nuläget. Utifrån dem är det rubricerat som en grov våldtäkt.

På nätet finns det uppgifter om att gärningsmännen hällt tändvätska på flickan och sedan tänt eld på henne.

– Jag vill inte gå in på den typen av skador och liknande. Vad vi kan säga är att flickans skador betecknas som lindriga.

Men då borde ni väl kunna dementera uppgifterna så att felaktiga rykten inte sprids?

– Nej, vi går inte in på några uppgifter alls just nu i förundersökningen. Vi bekräftar inga uppgifter och vi går inte in närmare på vilka skador det handlar om.

Har ni något signalement på gärningsmännen?

– Ingenting som vi kan gå ut med just nu. Vi har inget klart händelseförlopp för oss och det är upp till varje enskild förundersökningsledare att besluta om man ska gå ut med signalement. Om det kan hjälpa utredningen så gör man det. Vi får se om det kan bli aktuellt i denna utredning, men just nu är det inte så.

Är det inte viktigt att så snabbt som möjligt få hjälp av allmänheten? Det kan ju till exempel finnas attribut hos gärningsmännen som helt utomstående personer, som inte alls var på plats, kan känna igen?

– Då är ju problemet att uppgifter som finns ute i media kan bli helt värdelösa i en rättsprocess. Vårt fokus är att lösa brott. Vi gör inget medvetet som skulle kunna skada utredningen. Därför går vi bara ut med signalement om det är nödvändigt för utredningen. Man har inte sett någon anledning att gå ut med signalement än i varje fall.

Men det är ju inte bara vittnen som är viktiga i en utredning. Det är väl viktigt att misstänkta hittas, att offret kan peka ut förövarna och att de kan kopplas till brottet genom till exempel DNA?

– Ja, vi har gjort en teknisk undersökning på platsen och säkrat vissa spår. Så kan vi säga.

Vad krävs för att ni ska gå ut med signalement?

– Det kan inte jag svara på. Det är en bedömning som görs från fall till fall. Det finns inget generellt svar på den frågan. Den bedömningen görs av respektive förundersökningsledare i respektive fall.

Det finns ju våldtäktsfall där signalement och sedan tips från allmänheten har varit avgörande, som i fallet Hagamannen?

– Ja, och det är förmodligen ett ärende med helt andra förutsättningar. Den som är förundersökningsledare här har inte sett något skäl att göra det.

Hur kommer det sig att ni har gått ut med olika budskap till allmänheten. Först sa ni att kvinnor inte ska vara rädda, sen igår söndag sa ni att kvinnor ska vara rädda och inte gå ut själva, och idag säger er områdeschef Mats Carlsson igen att kvinnor inte behöver vara rädda för att gå ut själva i Malmö?

– Det är ett olyckligt uttalande av en enskild polisanställd här under helgen. Vi går inte ut med några som helst rekommendationer till allmänheten på det sättet. Man kan absolut gå ut ensam i Malmö. Man ska inte känna sig rädd för att vara ute ensam.

Det finns personer nätet som tror att ni döljer signalementet för att gärningsmännen är invandrare, stämmer det?

– Jag säger som jag sa innan. Vi är bara intresserade av att lösa brott. Om uppgifter om signalement till allmänheten kan hjälpa oss att lösa brott då går vi också ut med det.

I media liknas våldtäkten vid tortyr, är det något ni håller med om?

– Det är inget jag går in på. Kvinnans skador bedöms som lindriga. Men i övrigt går jag inte in på vilka skador hon har.


Nyheter från förstasidan

Busch Thor krossar Löfven – varannan svensk har förtroende för KD-ledaren

47 procent av svenskarna har förtroende för KD-ledaren. Statsministern hamnar långt efter, och Moderatledaren Ulf Kristersson backar rejält.0 

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus