Stämningen i den lilla jämtländska orten Hammerdal (bilden) uppges vara hätsk efter en gruppvåldtäkt förra helgen. CC-BY-SA-3.0/Cucumber

Polisen fruktar lynchning efter gruppvåldtäkt

Publicerad 14 mars 2014 kl 15.09

Inrikes.I söndags utsattes en kvinna i jämtländska Hammerdal för en gruppvåldtäkt av fyra eller fem män av utländsk härkomst. Stämningen på orten uppges vara så hätsk att polisen fruktar att en lynchmobb kan utkräva hämnd.

Gilla artikeln på Facebook

Det var natten till söndagen som en kvinna i den lilla orten Hammerdal i Jämtland gruppvåldtogs av antingen fyra eller fem män.

Kvinnan var på väg hem från en fest när männen, som uppges vara i åldrarna 15-24 år och av utländsk härkomst, överföll henne. Övergreppet avbröts när en bil körde förbi platsen.

Östersunds-Posten väckte vrede hos flera läsare när tidningen i sin rapportering ifrågasatte om våldtäkten verkligen ägt rum i en fråga till polisen:

"Tror ni att det har hänt?
– Det är svårt att säga. Men det är en redig redogörelse."

Efter flera arga kommentarer tog tidningen bort replikskiftet ur artikeln.

”Det var en olyckligt formulerad fråga och vi har därför skrivit om den delen av texten. Avsikten var inte att ifrågasätta kvinnans berättelse, frågan var mer allmänt hållen om polisens utredningsarbete”, skriver Kicki Gustafsson, redaktör på Östersunds-Posten, i kommentarfältet.

Enligt polisen har stämningen i Hammerdal blivit så hätsk att man befarar att folk på orten ska ta saken i egna händer och själva försöka få tag på männen som uppges ha våldtagit kvinnan.

– På sociala medier har det skrivits en mängd aggressiva saker om att samlas vissa tider och bränna ned hus och annat. När sådana här saker inträffar får det sådana fruktansvärda proportioner. Det skulle vara förfärligt om en person som är helt oskyldig drabbades av något, säger närpolischefen Göran Bergström till Östersunds-Posten.

Polisen kommer att sätta in extra bevakning i Hammerdal under helgen.

”Det här måste väl vara första gången man ser polis i Hammerdal. Polisnärvaro på mindre orter i länet är ju annars lika sannolik som en UFO-landning”, skriver signaturen Tuvstarr i kommentarfältet.

”Jag är förbannad över hur vårt tidigare trygga Sverige har blivit. Idag är ju ett mord nåt folk ser som en vardagshändelse. Vi måste få ett tryggt land igen där alla kan känna sej säkra”, kommenterar Micke G.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0