Värtahamnen. Arkivbild.

Polisen: "Stort behov av att stoppa flödet" av illegala invandrare

Publicerad 7 december 2018 kl 16.37

Inrikes. Under torsdagen omhändertog och grep polisen flera personer i samband med en förstärkt gränskontrollinsats i Stockholm. Enligt gränspolisen finns det ett stort behov av att stoppa flödet av personer som inte har rätt att vistas i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en förstärkt gränskontrollinsats i Stockholms län igår som två personer greps och två andra omhändertogs, rapporterar polisen på sin hemsida.

Kontrollerna ska ha gjorts i Värtahamnen samt i hamnen i Nynäshamn och innefattade både in- och utresekontroller. I Nynäshamn kontrollerades även personer som gick av och på båtarna.

– Insatsen var en del i arbetet med att bevaka hamnarna i Stockholms län som har regelbunden trafik till våra östliga grannar. Syftet med insatsen är att anträffa personer som inte får vistas i landet och upptäcka och förhindra gränsöverskridande brottslighet, säger Lisa Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, i ett uttalande.

Bakgrunden till den förstärkta insatsen var att gränspolisen identifierat att det finns "ett stort behov av att stoppa flödet av personer som inte har rätt att vistas inom rikets gränser samt att upptäcka gränsöverskridande brottslighet", skriver polisen.

Personerna som greps var på väg att åka till Polen i stulen bil och med stulen husvagn på släp. De andra två omhändertogs tillfälligt för att deras rätt att vistas i Sverige skulle undersökas. En av dem släpptes senare men den andra personen skickades tillbaka till sitt hemland.

– Arbetet i insatsen byggde på underrättelser och innebär ett offensivt arbetssätt där eventuellt kriminella stoppas redan vid gränsen. Insatsen görs också för att skapa en bättre lägesbild, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i region Stockholm.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus