Foto: Transportstyrelsen

Politiker betalar ingen trängselskatt

Publicerad 12 november 2012 kl 20.22

Inrikes.De heltidspolitiker i Göteborg som får privata bilar för skattepengar slipper dessutom att betala den miljöhyllade trängselskatten, rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Den första januari kommer bilburna göteborgare att betala trängselskatt om de vill köra bil ut eller in i staden på dagstid – dock inte om man är politiker, då slipper man nämligen betala, rapporterar SVT Västnytt.

7 av 8 styrande politiker i regionstyrelsen i Göteborg kör bil privat på skattebetalarnas bekostnad, så kallade förmånsbilar. De behöver därför inte betala den nya trängselskatten när den träder i kraft efter årsskiftet med det rådande regelverket i regionen.

Leif Blomquist är ansvarig för infrastrukturfrågorna i Göteborg och dessutom ordförande för Västtrafik och han påstår att han är både är kritisk och att han "hela tiden utgått från att vi ska betala det här".

– Helt orimligt tycker jag, påstår Leif Blomquist. Vi kan inte propagera för att folk ska betala och så ska mina grannar betala men inte jag, fortsätter han när Västnytt berättat för honom om hans egen regionens nya policy.

Förutom politiker så undantas utryckningsfordon, bussar med totalvikt av minst 14 ton, diplomatregistrerade fordon, motorcyklar, utlandsregistrerade fordon och militära fordon från avgiften. Huruvida betalningskrav från Transportstyrelsen kommer att dimpa ner i brevlådorna även hemma hos politiker i januari får framtiden utvisa.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0