Foto: Transportstyrelsen

Politiker betalar ingen trängselskatt

Publicerad 12 november 2012 kl 20.22

Inrikes.De heltidspolitiker i Göteborg som får privata bilar för skattepengar slipper dessutom att betala den miljöhyllade trängselskatten, rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Den första januari kommer bilburna göteborgare att betala trängselskatt om de vill köra bil ut eller in i staden på dagstid – dock inte om man är politiker, då slipper man nämligen betala, rapporterar SVT Västnytt.

7 av 8 styrande politiker i regionstyrelsen i Göteborg kör bil privat på skattebetalarnas bekostnad, så kallade förmånsbilar. De behöver därför inte betala den nya trängselskatten när den träder i kraft efter årsskiftet med det rådande regelverket i regionen.

Leif Blomquist är ansvarig för infrastrukturfrågorna i Göteborg och dessutom ordförande för Västtrafik och han påstår att han är både är kritisk och att han "hela tiden utgått från att vi ska betala det här".

– Helt orimligt tycker jag, påstår Leif Blomquist. Vi kan inte propagera för att folk ska betala och så ska mina grannar betala men inte jag, fortsätter han när Västnytt berättat för honom om hans egen regionens nya policy.

Förutom politiker så undantas utryckningsfordon, bussar med totalvikt av minst 14 ton, diplomatregistrerade fordon, motorcyklar, utlandsregistrerade fordon och militära fordon från avgiften. Huruvida betalningskrav från Transportstyrelsen kommer att dimpa ner i brevlådorna även hemma hos politiker i januari får framtiden utvisa.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Inrikes

Elin Krantz mördare vill åka hem – känner sig "kränkt" i Sverige

Regeringen har avslagit begäran.. Men den brutale mördaren har ändå snart avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 0 

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Moderatledaren anklagar systerpartiet för rasism.. "Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt."0 

Äldre par bestulna på tusentals kronor: "Talade inte svenska"

Fräck stöld i Kristinehamn på fredagen.. Främmande personer såg att det äldre paret tog ut pengar, och följde efter dem.0 

Sidor

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus