Foto: Arkivbild

Portugiser migrerar till Afrika

Publicerad 16 april 2012 kl 17.20

Utrikes.Portugal ser för tillfället sin största emigrationsvåg sedan 1960-talet. Flyttlasset går främst till de forna kolonierna, och anledningen tros vara den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten i hemlandet. Särskilt Angola har sett en hög invandring av portugiser de senaste åren.

Gilla artikeln på Facebook

Angola, som var en portugisisk koloni mellan 1575-1975, har de senaste åren haft en hög ekonomisk tillväxt, främst på grund av stora mineral- och oljereserver. Dessa reserver har tillgängliggjorts tack vare ekonomiskt och tekniskt stöd från Kina. 2006 besökte Kinas premiärminister Wen Jiabao Angola och erbjöd nationen ett lån på 9 miljarder dollar för investeringar i infrastrukturella förbättringar i utbyte mot olja. En tredjedel av Kinas olja kommer från Afrika, varav merparten från Angola.

Tillväxten märks nu i den stora migrationen till Angola. Främst är det välutbildade som lämnar Portugal, uppger SR, och den angolanska ambassaden ställer varje år ut tiotusentals visum.

Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho har dock inte uttryckt någon oro över nationens pågående kompetensflykt. Istället har han i tal till och med uppmanat landets unga att söka sig utomlands, när jobben inte längre finns på hemmaplan.

Vad gäller invandring så har Portugal de senaste tio åren haft en hög invandring från framförallt Östeuropa. Under perioden 1999-2007 ökade bland annat antalet moldaver i landet med 468333 procent. Huruvida dessa kommer att kunna ersätta kompetensflykten till Afrika är ännu oklart.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Västfödda muslimer mer extrema än utrikesfödda

Forskare menar att muslimerna känner sig missgynnade, vilket leder till "frustration och ilska". "Det viktigaste fyndet var dock att muslimer födda i västvärlden medgav en större villighet att använde våld."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus